Μείωση του ΦΠΑ στις επισκευές και φοροαπαλλαγές προτείνει η Σουηδία για τη μείωση των ρύπων και της ανεργίας

Μείωση του ΦΠΑ στις επισκευές προϊόντων και φοροαπαλλαγές προτείνει η Σουηδία
Cobbler at work with a hammer
Cobbler at work with a hammer
Francesco Carta fotografo via Getty Images

Η Σουηδία σύντομα θα μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στις επισκευές προϊόντων, σε μια προσπάθεια να ωθήσει τους πολίτες να μην πετούν τα πράγματά τους με την πρώτη βλάβη.

Πιο συγκεκριμένα, η σουηδική κυβέρνηση πρόκειται σήμερα, Τρίτη, να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για μείωση του ΦΠΑ στις επισκευές ποδηλάτων, ρούχων και υποδημάτων από 25% σε 12%. Ακόμα, θα προτείνει την δυνατότητα να επιστρέφεται από τον φόρο εισοδήματος μέρος του κόστους επιδιόρθωσης οικιακών συσκευών όπως ψυγεία, φούρνοι, πλυντήρια πιάτων και ρούχων.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να δοθεί ώθηση στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις επιδιορθώσεις, όπως είναι οι τσαγκάρηδες, οι μόδιστροι και οι ηλεκτρολόγοι. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά θα μειωθούν και τα επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα μέσω του περιορισμού της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών.

Η Σουηδία έχει καταφέρει να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 23% από το 1990 και ήδη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρόλα αυτά, οι εκπομπές ρύπων που συνδέονται με την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Οι προτάσεις της σουηδικής κυβέρνησης θα παρουσιαστούν σήμερα, Τρίτη, στο Κοινοβούλιο, θα ψηφιστούν τον Δεκέμβριο και θα τεθούν σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του 2017.

Δημοφιλή