«Αποχωρεί» από την Κω η Ryanair λόγω υψηλών φόρων των ελληνικών αεροδρομίων

«Κόβει» τα δρομολόγια προς την Κω η Ryanair λόγω υψηλών φόρων των ελληνικών αεροδρομίων
Santander, Spain - January 2, 2011: Ryanair airplane just arriver to Santander airport.
Santander, Spain - January 2, 2011: Ryanair airplane just arriver to Santander airport.
David Crespo Nieto via Getty Images

Κατά 2% θα μειώσει για το καλοκαίρι του 2017 τις διαθέσιμες αεροπορικές της θέσεις για την Ελλάδα, σε σύγκριση με φέτος, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο εμπορικός διευθυντής της David O'Brien, προαναγγέλλοντας και την «αποχώρηση» της Κω από τα θερινά δρομολόγια της επόμενης σεζόν.

Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή η κίνηση αυτή οφείλεται στο υψηλό κόστος των τελών των ελληνικών αεροδρομίων, αφήνοντας αιχμές κατά των ελληνικών κυβερνήσεων για το καθεστώς φορολόγησης αλλά και για τη μη ανταπόκριση σε 26 συνολικά επιστολές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν προτάσεις ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα.

Σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα έφερε παράδειγμα την Ιταλία, όπου η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην αυξήσει τη φορολογία, όπως είχε προαναγγείλει, με αποτέλεσμα η Ryanair να προγραμματίσει για το 2017 την προσθήκη 44 νέων δρομολογίων, με τη χρήση 10 επιπλέον αεροσκαφών.

Παρόλα αυτά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη επίσημη συνεργασίας με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, «η οποία θα συνδράμει στην προβολή της Ελλάδος ως ιδανικό προορισμό για διακοπές προς το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές φθινοπώρου, καθώς και για σύντομες αποδράσεις». Η καμπάνια του ΕΟΤ και της Ryanair, θα εστιάσει «στην προώθηση ελληνικών προορισμών και στην αύξηση των κρατήσεων μέσα από μία σειρά καινοτόμων ψηφιακών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβάνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό του ΕΟΤ, το οποίο παρουσιάζει την Ελλάδα στα καλύτερα της, στο Ryanair.com».

Στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της Αθήνας για το 2017, το οποίο και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ανακοινώθηκε ένα νέο καλοκαιρινό δρομολόγιο προς Σόφια και περισσότερες πτήσεις προς Χανιά και Μύκονο, «συμβάλλοντας στη διακίνηση 3,4 εκατ. επιβατών ανά έτος».

Για τα δρομολόγια της Αθήνας η Ryanair, όπως είπε ο εμπορικός διευθυντής, θα έχει αύξηση 1% για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2017, ενώ ακόμη μεγαλύτερη, διψήφια αύξηση στο 14% θα έχει για τα δρομολόγια της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο κ. O'Brien ανακοίνωσε ότι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για το καλοκαίρι (2017) προστίθενται τέσσερα νέα δρομολόγια, μαζί με αυτό του Βερολίνου που έχει ξεκινήσει πρόσφατα.

Ωστόσο, ο κ.O'Brien εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εργασίες σε συγκεκριμένους διαδρόμους προσαπογείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις πτήσεις στις αρχές του επόμενου έτους και τόνισε ότι η Ryanair κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τη διευθέτηση του ζητήματος, την οποία μάλιστα μπορεί εν μέρει να χρηματοδοτήσει αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση.

Την ανάγκη να βρεθεί μια λύση τόνισε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που παραβρέθηκε στην παρουσίαση, με σκοπό -όπως είπε- να στηρίξει αυτήν την επιχειρηματική προσπάθεια, που μόνο καλό έκανε στην πόλη.

Τα νέα δρομολόγια που θα αφορούν στο θερινό πρόγραμμα έχουν προορισμό το Αμβούργο, το Γκόθενμπεργκ, την Κοπεγχάγη και το Ντόρτμουντ, με αυτό του Βερολίνου να συνεχίζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η Ryanair συμβάλλει στη διακίνηση 1.9 εκατομμυρίων επιβατών ανά έτος και στην στήριξη 1,400 παράπλευρων θέσεων εργασίας στην Θεσσαλονίκη.

O κ. O'Brien, με αφορμή την ανακοίνωση του καλοκαιρινού προγράμματος Θεσσαλονίκης για το 2017, έκανε γνωστό ότι η εταιρεία απελευθερώνει θέσεις από Θεσσαλονίκη με 24.99 ευρώ, διαθέσιμες προς κράτησή έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (26 Σεπτεμβρίου), για ταξίδια έως 31 Μαΐου.

Τέλος, ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair σημείωσε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, η Ryanair έχει διακινήσει 16 εκατ. επιβάτες προς την Ελλάδα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας με την ολοκλήρωση παραλαβής 315 νέων αεροσκαφών μέχρι το 2024, θα είναι σε θέση να διακινεί 180 εκατ. επιβάτες τον χρόνο.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή