ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/09/2016 09:39 EEST | Updated 21/09/2016 17:16 EEST

Απέρριψαν την αίτηση ασύλου για έναν εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα. Τι λέει η δικηγόρος τους

Eurokinissi

Απορριπτική είναι η απόφαση για τουλάχιστον τη μία από τις αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στη γείτονα, επιβεβαίωσε στη HuffPost Greece η δικηγόρος τους, Σταυρούλα Τομαρά.

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα ανέφεραν ότι επιδόθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, όπου κρατούνται οι οκτώ στρατιωτικοί οι αποφάσεις για τα αιτήματα ασύλου που υπέβαλαν οι 3 από αυτούς. Σύμφωνα με το ant1news.gr και οι τρεις ήταν απορριπτικές. Ωστόσο, η κ. Τομαρά ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει στη HuffPost Greece ότι απορριπτική ήταν μόνο η μία.

Αν και φαινομενικά ανοίγει έτσι ο δρόμος για την επιστροφή των στρατιωτικών στην Τουρκία, θα ακολουθήσει ακρόαση τους από την αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΣΚΑΙ, οι τρεις στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα υποβολής έφεσης επί της απόφασης, ενώ η απόφαση για τους άλλους πέντε Τούρκους αναμένεται στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η Τουρκία ζητεί την έκδοσή τους, καθώς, όπως υποστηρίζεται, συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ωστόσο οι ίδιοι το αρνούνται αυτό, υποστηρίζοντας ότι εκτελούσαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες ενώ ήταν σε εξέλιξη η απόπειρα, και δέχτηκαν πυρά από την τουρκική αστυνομία χωρίς να γνωρίζουν γιατί, οπότε και φοβήθηκαν, αποφασίζοντας να καταφύγουν στην Ελλάδα.

Το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη ήταν UH-60 Blackhawk, το οποίο χρησιμοποιείται για μεταφορές υλικού και προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post