ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2016 10:40 EEST | Updated 22/09/2016 10:40 EEST

Συνεχείς βομβαρδισμοί στο Χαλέπι μετά την παραβίαση της εκεχειρίας ΗΠΑ-Ρωσίας

AMEER ALHALBI via Getty Images
A Syrian man carries a baby after removing him from the rubble of a destroyed building following a reported air strike in the Qatarji neighbourhood of the northern city of Aleppo on September 21, 2016.Heavy bombardment pummelled Aleppo city and the wider province, key battlegrounds in Syria's conflict. The Syrian Observatory for Human Rights said dozens of raids hit the city's east overnight, as regime troops advanced on rebels in Aleppo's southwestern outskirts. / AFP / AMEER ALHALBI (Photo credit should read AMEER ALHALBI/AFP/Getty Images)

Μετά την παραβίαση της εκεχειρίας ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, άρχισαν και πάλι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι.

Το βράδυ της Τετάρτης, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έριξαν βόμβες και πυραύλους σε διάφορα σημεία της πόλης. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι γιατροί προειδοποιούν ότι δεν έχουν αρκετές προμήθειες και προσωπικό για να περιθάλψουν τους τραυματίες.

«Έχουμε ένα 24ωρο πόστο αυτή τη στιγμή και δεν έχουμε τις προμήθειες για να φροντίζουμε τους πάντες. Δεν έχουμε αρκετό προσωπικό, αρκετά φάρμακα και τα Νοσοκομεία γεμίζουν με κόσμο», δήλωσε στους FT ο γιατρός Abu Rajab.

Βομβαρδισμοί έγιναν και χθες, Τετάρτη, παγκόσμια ημέρα ειρήνης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, διέταξε να παραμείνουν στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη στη Συρία, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η εκεχειρία μετά την επίθεση κατά του κονβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Μιλώντας στην συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών, ο Κέρι είπε ότι η διαταγή δόθηκε για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε με την σειρά του να διερευνηθεί το περιστατικό.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί διαξιφισμός ΗΠΑ-Ρωσίας για την επίθεση στο κονβόι. Ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την αεροπορική επίθεση εναντίον μιας κονβόι φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι στη Συρία χαρακτηρίζοντας το συμβάν μια «τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία», ενώ διπλωμάτες εξακολούθησαν την προσπάθεια παράτασης της εκεχειρίας στη μεσανατολική χώρα.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι τα αεροπλάνα ήταν ρωσικά ή των συμμάχων της, της κυβέρνησης της Συρίας, λέγοντας ότι η πομπή δεν υπέστη επίθεση από τον αέρα αλλά είχε πάρει φωτιά λόγω κάποιου επεισοδίου στο έδαφος. Η Ερυθρά Ημισέληνος της Συρίας είπε ότι ο επικεφαλής ενός παραρτήματος και «περίπου 20 πολίτες» είχαν σκοτωθεί, παρότι άλλες πηγές έδιναν διαφορετικό αριθμό νεκρών.

Sponsored Post