ΔΙΕΘΝΕΣ
23/09/2016 08:50 EEST | Updated 23/09/2016 08:52 EEST

H εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble που ανέτρεψε όσα γνωρίζαμε για την αστρονομία

Έγινε γνωστή ως η εικόνα που ελήφθη το 1995 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και η οποία ανέτρεψε όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για την αστρονομία.

Η φωτογραφία «Deep Field» του Hubble απεικονίζει ένα μικρό παράθυρο του κόσμου, τόσο μικρό που δεν προσεγγίζει καν άστρα του δικού μας Γαλαξία και ανάμεσα στα περίπου 3.000 αντικείμενα που φαίνονται περιλαμβάνονται και αρκετοί γαλαξίες που έχουν απόσταση πάνω από 12 δισ. έτη φωτός.

΄

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Vox, o Ρόμπερτ Γουίλιαμς, ήταν ο γενικός διευθυντής του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ο οποίος πήρε την απόφαση να τραβήξει την πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος. Παρά τις πρώτες ανεπιτυχείς προσπάθειες και τα εμπόδια που συνάντησε στην προσπάθειά του να τραβήξει αυτή την εικόνα, το Hubble έφερε τελικά στο φως της δημοσιότητας όσα δεν γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για το σύμπαν.

Η ομάδα του πρώην γενικού διευθυντή του διαστημικού τηλεσκοπίου επέλεξε ένα εντελώς σκοτεινό τμήμα του ουρανού και το παρατηρούσε σχολαστικά επί 10 ημέρες, προκειμένου να εντοπίσει τι υπάρχει πέρα από τα αστέρια του Γαλαξία μας.

«Δεν ξέραμε τι ακριβώς παρατηρούσαμε, αλλά έπρεπε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς οπότε επικεντρωθήκαμε σε εκείνο το σημείο. Και τελικά τα καταφέραμε», αναφέρει ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς.

Η φωτογραφία που ελήφθη αποτελεί επί της ουσίας ένα διαχρονικό «καλειδοσκόπιο» τόσο νεαρών όσο και πανάρχαιων γαλαξιών, καθώς και άλλων ουράνιων αντικειμένων, τα πιο μακρινά από τα οποία έχουν ηλικία μόλις 450 εκατ. ετών μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» του σύμπαντος, η οποία έγινε πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σημειώνεται πως το αρχέγονο σύμπαν ήταν ένα βίαιο μέρος, καθώς γαλαξίες συγκρούονταν μεταξύ τους και νέα άστρα δημιουργούνταν συνεχώς. Το φως από τις εν λόγω διαστημικές συγκρούσεις φθάνει στη Γη μόλις τώρα και «συλλαμβάνεται» από στο συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό το οποίο συνιστά ένα είδος «τούνελ» μέσα στον κοσμικό χρόνο, καθώς απεικονίζει το απώτατο συμπαντικό παρελθόν.

Πηγή: Vox