ΔΙΕΘΝΕΣ
23/09/2016 06:06 EEST | Updated 23/09/2016 06:06 EEST

Νέο σύστημα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα εξετάζει η ΕΕ: 13 μέχρι 50 ευρώ το κόστος της εισόδου

ASSOCIATED PRESS
Austrian policemen check vehicles on the Austrian side of the Hungarian-Austrian border near Nickelsdorf, 70 kms southeast of Vienna, Monday, April 25, 2016. Austria has re-imposed controls on its border with Hungary, with police checking vehicles at the main regular crossings and soldiers patrolling other stretches of the border. Police say the controls that began Monday are meant to ensure that no one crosses illegally and to prevent the smuggling of migrants into Austria and other EU nations. They have reported more such smuggling attempts into Austria since countries along the Balkan migration route closed their borders to migrants earlier this year. (Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Ένα νέο σύστημα, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο στα εξωτερικά της σύνορα, επιδιώκει να υιοθετήσει η ΕΕ: Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, στο μέλλον όποιος θέλει να εισέλθει θα πρέπει να εγγράφεται ηλεκτρονικά ή να κάνει αίτηση για βίζα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Αυστραλία έχει εδώ και χρόνια ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου στη χώρα για ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτό το σύστημα από το 2007. Το σύστημα αυτό θέλει τώρα να υιοθετήσει και η ΕΕ για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται.

Το σύστημα θα ονομάζεται Etias (European Travel Information and Authorisation System). H Κομισιόν εξετάζει αυτό το διάστημα πως θα μπορούσε το σύστημα αυτό να εγκατασταθεί σε εκατοντάδες αεροδρόμια και λιμάνια.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ζήτησαν και πάλι την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφής. Το σύστημα αυτό είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό και τώρα αναμένεται να γίνει πραγματικότητα. Όπως συμβαίνει και με το αμερικανικό σύστημα ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν χρειάζονται βίζα για την ΕΕ θα δηλώνονται μέσω Ίντερνετ. Έτσι όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ θα καταβάλλεται ένα τίμημα το οποίο θα μπορούσε να κυμαίνεται από 13 μέχρι 50 ευρώ. Για τα 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες από χώρες μη μέλη της ΕΕ που δεν χρειάζονται βίζα σημαίνει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα εισέρχονταν στην ΕΕ και παρόλα αυτά θα χρειάζονταν βίζα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Εκατομμύρια Βρετανοί για παράδειγμα που θα πρέπει να επισκεφθούν χώρες – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δηλώνονται στο Etias. Το ίδιο θα συμβεί και με τους ταξιδιώτες από την Τουρκία ή την Ουκρανία σε περίπτωση που η ΕΕ δεν τους εγγυηθεί την είσοδο.