ΔΙΕΘΝΕΣ
23/09/2016 09:45 EEST | Updated 23/09/2016 09:48 EEST

Η Ιρανοαμερικανίδα εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που «υπόσχεται» να φέρει κοντά ΗΠΑ και Ιράν

Έντονες συζητήσεις έχει εγείρει ο πρόσφατος διορισμός μίας 34χρονης Ιρανοαμερικανίδας στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση ως προσπάθεια των ΗΠΑ να προσεγγίσουν την Τεχεράνη.

Ο λόγος για τη Sahar Nowrouzzadeh που καλείται να αναλάβει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχέσεων με το Ιράν έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες έντασης.

Η Nowrouzzadeh γεννήθηκε στο Ιράν, ωστόσο, μεγάλωσε στις ΗΠΑ, όπου μετακόμισε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Παρά τις αλλαγές στον γενικότερο τρόπο ζωής της, η ίδια δεν έχασε ποτέ την επαφή της με τη γλώσσα της. Η 34χρονη σπούδασε διεθνείς σχέσεις. Σήμερα είναι γνωστή για τη δημόσια δραστηριότητά της και θεωρείται μία ιδιαίτερα ικανή διπλωμάτης. Σύμφωνα μάλιστα με διεθνή δημοσιεύματα η Nowrouzzadeh επιθυμεί να βελτιωθούν άμεσα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ πρόσφατα συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αναλυτές, σχολιάζοντας, την τοποθέτηση της Ιρανοαμερικανίδας σε μία τόσο υψηλή θέση, αναφέρουν ότι μέσω εκείνης το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη πολιτική των ΗΠΑ.

Πάντως, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Iran Press», μιλώντας στο Sputnik είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς ακόμα για ιρανικό λόμπι στην χώρα. «Δεν είναι μυστικό ότι οι Ιρανοί θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα ορισμένων χωρών και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό λόμπι στα ανώτερα κλιμάκια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, τα ισραηλινά και σαουδαραβικά λόμπι κυριαρχούν ήδη στην Αμερική και δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση εκεί», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Sputnik