ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/09/2016 17:01 EEST | Updated 23/09/2016 17:01 EEST

Τα παιδιά προσφύγων θα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο ανάλογα με την πρόοδρο των εμβολιασμών

Sooc

Η συμμετοχή των παιδιών προσφύγων στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας θα γίνεται με βάση την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμών που πραγματοποιείται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Παιδείας, Ιωάννη Παντή, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη με θέμα τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία σήμερα, Παρασκευή, από την οποία προέκυψε η κοινή διαπίστωση ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών στις δομές φιλοξενίας προχωρεί κανονικά και υλοποιείται σύμφωνα με τους προγραμματισμούς της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει στην πράξη τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων στην υγεία και στην παιδεία προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα και της υγείας των κατοίκων όλης της χώρας», ανέφερε σε

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν παρουσιάσει κοινό σχέδιο για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Όπως σημειώνεται, το σχέδιο βασίζεται στις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής που συγκρότησε το υπουργείο Παιδείας και η οποία διαμόρφωσε ειδικό πόρισμα τον Μάιο του 2016.

Όπως προκύπτει από τη διαδικασία προκαταγραφής της Υπηρεσίας Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 46% όσων συμμετείχαν στη διαδικασία είναι παιδιά. «Η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των ανήλικων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας της χώρας αποτελεί βασικό καθήκον, υποχρέωση, αλλά και πολιτική απόφαση της ελληνικής πολιτείας», σημειώνουν τα δύο υπουργεία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)