ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/09/2016 13:26 EEST | Updated 24/09/2016 16:12 EEST

Αυτή η φωτογραφία αποδεικνύει το μεγαλύτερο «ψεγάδι» των fitspo φωτογραφιών στο Instagram

Instagram

Τα περιοδικά και οι διαφημίσεις ανέκαθεν επηρέαζαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν το σώμα τους και δη οι γυναίκες που δέχονται και την μεγαλύτερη πίεση να προσαρμόσουν την εμφάνισή τους σύμφωνα με τα πρότυπα της κάθε εποχής. Τα πράγματα όμως άλλαξαν ριζικά την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τον καθημερινό βομβαρδισμό εικόνων με αψεγάδιαστα, γυμνασμένα σώματα.

Μπορεί η εποχή να επιβάλλει πιο υγιή πρότυπα ομορφιάς -το αδύνατο «πέθανε» και αντικαταστήθηκε από την δύναμη του γυμνασμένου σώματος- όμως δεν παύει να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στους νέους και στις νέες που συχνά συγκρίνουν τα σώματά τους με εκείνα που βλέπουν στο Instagram ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμα και εάν δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, οι φωτογραφίες «fitspo» (όπως ονομάζονται εκείνες που στόχο έχουν να μας παρακινήσουν να γυμναστούμε) έχουν τραβηχτεί στο κατάλληλο φωτισμό, με την κατάλληλη πόζα και το απαραίτητο... σφίξιμο των μυών που κάνουν το σώμα να μοιάζει δυνατό και γραμμωμένο.

Κανένα σώμα όμως δεν έχει μονίμως αυτή την εμφάνιση. Ακόμα και μια αθλήτρια μπορεί να σχηματίσει «δίπλες» στο στομάχι εάν καθίσει σε έναν αναπαυτικό καναπέ και χαλαρώσει τους κοιλιακούς της. Η κυτταρίτιδα και οι ραγάδες μπορούν να συνυπάρξουν με τις... γραμμώσεις σε ένα καλλίγραμμο σώμα και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Αυτό θέλει να εξηγήσει μια γυμνάστρια ονόματι Τζένιφερ Γουάιντερστρομ που συνηθίζει να ανεβάζει fitspo φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Σε μια πρόσφατη ανάρτησή της η ίδια είχε τοποθετήσει δύο φωτογραφίες της την μία δίπλα στην άλλη. Οι εικόνες είχαν τραβηχτεί με μερικά δευτερόλεπτα διαφορά όμως η ίδια έμοιαζε τελείως διαφορετική.

«Μην αγχώνεσαι για το πως δείχνει το σώμα σου σε διαφορετικές στάσεις», γράφει η Γουάιντερστρομ στην περιγραφή της φωτογραφίας.