ΔΙΕΘΝΕΣ
30/09/2016 17:50 EEST | Updated 30/09/2016 17:50 EEST

Τουρκία: Παραίτηση του επικεφαλής του δημοσιογραφικού ομίλου Dogan μετά από διαρροή email

Walter Bibikow via Getty Images
Ankara Anotolia Turkey

Ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς ομίλους στην Τουρκία, του Dogan Media, υπέβαλε την παραίτηση του έπειτα από την δημοσιοποίηση email που τον παρουσιάζουν να ενδίδει σε πιέσεις από μέλη του στενού κύκλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την εκδοτική γραμμή του ομίλου.

Ο Μεχμέτ Αλί Γιαλτζιντάγ, ανακοινώνοντας την παραίτηση του, διέψευσε ότι ήταν ο αποστολέας των email που διέρρευσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα από την αριστερή οργάνωση RedHack, διαμηνύοντας ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη. Χαρακτήρισε δε την ενέργεια μια «απεχθή απάτη».

Ο Γιαλτζιντάγ τόνισε πως παραιτήθηκε για να μην αμαυρωθεί η φήμη της μητρικής εταιρείας Dogan Holding, ένας από τους πλέον γνωστούς οικογενειακούς ομίλους στην χώρα, που δραστηριοποιείται σε ευρύτερους τομείς, από τα μέσα ενημέρωσης και την κτηματομεσιτική αγορά μέχρι την ενέργεια και το λιανικό εμπόριο.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω από την θέση μου, όπου υπηρέτησα με αφοσίωση και ευθύνη από τις αρχές του έτους ώστε οι κατηγορίες που στοχεύουν εμένα να μην βλάψουν την φήμη του ομίλου Dogan», επισήμανε.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία φέρεται να έστειλε ο Γιαλτζιντάγ περιελάμβαναν μια αλληλογραφία του με τον γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην οποία ο επικεφαλής του Dogan φέρεται να δείχνει πρόθυμος να προσαρμόσει την εκδοτική γραμμή των μέσων ενημέρωσης του ομίλου για να εξευμενίσει την κυβέρνηση.

Οι αξιωματούχοι στο γραφείο του Αλμπαϊράκ αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο. «Στον τεχνικό έλεγχο του προσωπικού μου υπολογιστή, αποκαλύφθηκε ότι αυτά τα μηνύματα δεν εστάλησαν από εμένα και δεν στάλθηκαν μέσω του υπολογιστή μου. Πρόκειται για μια απεχθή απάτη», υπογράμμισε ο Γιαλτζιντάγ στην ανακοίνωση του.

Η παραίτηση του επικεφαλής του δημοσιογραφικού ομίλου, που περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες τουρκικές εφημερίδες Hurriyet, τον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk και το Kanal D, έρχεται εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για την άσκηση πίεσης σε μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδιαίτερα έπειτα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε σε συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, που έδωσε στις αρχές καθολικές εξουσίες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)