ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/10/2016 10:47 EEST | Updated 03/10/2016 11:48 EEST

Νίκος Ανδρουλάκης στην Ευρωβουλή:«Παράγοντας αστάθειας ο κ. Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή»

eurokinissi

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με το ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα διασφαλίσουν πως η Τουρκία θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης, ως μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέτει υπόψιν της Επιτροπής τη διευκρινιστική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, με βάση την οποία αμφισβητούνται τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ολόκληρη η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε κατά της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία εγκαθίδρυσε το σημερινό status quo στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε: «Ακόμη παλεύουμε για το ποια θα είναι η υφαλοκρηπίδα και ποια θα είναι (τα όρια μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας) στον αέρα και στο έδαφος». Επισημαίνεται, ότι, μια μέρα μετά, σε διευκρινιστική του δήλωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε: «Μεταξύ των προβλημάτων περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα, που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ.»

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Είναι συμβατές με το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας τέτοιες αναθεωρητικού τύπου δηλώσεις;

- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να εξασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές που είθισται να διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας;