ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2016 10:42 EEST | Updated 05/10/2016 10:42 EEST

Δωρεάν εισιτήρια InterRail σε κάθε 18χρονο Ευρωπαίο;

cirano83 via Getty Images
Trains waiting in station in the night.

Οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν πρόταση Ευρωβουλευτών να δίνονται δωρεάν εισιτήρια InterRail στους νέους Ευρωπαίους, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί ο ενθουσιασμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να περιοριστούν τα διάφορα εθνικιστικά κινήματα που έχουν εμφανιστεί σε αρκετά κράτη-μέλη.

Το βρετανικό δημοψήφισμα έχει προβληματίσει τις Βρυξέλλες που αναζητούν τρόπους να προστατευτεί η Ευρωπαϊκή Ιδέα και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της ΕΕ. Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ δήλωσε την Τρίτη από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα εξετάσει προσεχτικά πρόταση να δίνεται δωρεάν εισιτήριο InterRail σε κάθε νέο Ευρωπαίο που κλείνει τα 18α γενέθλιά του.

«Μας αρέσει η τόλμη και το πόσο φιλόδοξη είναι (η πρόταση), είμαστε έτοιμοι να την εξερευνήσουμε ακόμα περισσότερο», δήλωσε.

Την πρόταση υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ από το κόμμα της Άνγκελας Μέρκελ, ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμία του είναι «όσο περισσότεροι νέοι γίνεται να γνωρίσουν άλλες χώρες και να κάνουν νέους φίλους». Ο ίδιος εξήγησε ότι κατανοεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, ενώ απαιτείται και η συνεργασία των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων.

Η πρότασή του είναι η Κομισιόν να εξετάσει το κόστος μιας τέτοιας προσπάθειας, αλλά και πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι που σβήνουν 18 κεράκια στην τούρτα τους αγγίζουν τα πέντε εκατομμύρια, επομένως το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος θα ήταν τεράστιο. Γι' αυτό τον λόγο, ο Μπουλκ προτείνει να περιοριστεί ο αριθμός των νικητών, οι οποίοι θα επιλέγονται με κλήρωση.

Τα εισιτήρια InterRail δίνουν την δυνατότητα στους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν τους σιδηροδρόμους όλης της Ευρώπης για ένα μήνα για περίπου 400 ευρώ, αν και υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων για λιγότερες ημέρες.

Sponsored Box