ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2016 04:23 EEST | Updated 05/10/2016 08:53 EEST

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ ανόητος, η Κλίντον αδύναμη». «Κονταροχτυπήθηκαν» οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι Τιμ Κέιν και Μάικ Πενς

Bloomberg via Getty Images
Mike Pence, 2016 Republican vice presidential nominee, right, speaks as Tim Kaine, 2016 Democratic vice presidential nominee, gestures during the vice presidential debate at Longwood University in Farmville, Virginia, U.S., on Tuesday, Oct. 4, 2016. Indiana Governor Mike Pence and Virginia Senator Tim Kaine arrive at tonight's debate with three main assignments: defend their bosses from attack, try to land a few blows, and avoid any mistakes showing them unfit to be president. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων Τιμ Κέιν και Μάικ Πενς, ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), ενώ σε αυτήν κυριάρχησαν τα οικονομικά του Ντόναλντ Τραμπ, το μεταναστευτικό πρόβλημα, η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία, αλλά και ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η κατάσταση στη Συρία και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Τιμ Κέιν δήλωσε ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, ο Μάικ Πενς υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θα σεβαστεί μία διακυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της «ισχύος των ΗΠΑ».

Ωστόσο στην τηλεμαχία των δύο επικράτησαν οι χαρακτηρισμοί για τους δύο υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Πενς κατηγόρησε την κ. Κλίντον ως αδύναμη και ανίκανη να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις που έχει ένας πρόεδρος, σημειώνοντας παράλληλα πως έχει αποτύχει και ως υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο κ. Κέιν έκανε αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις του πρώην προέδρου, του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να διαχειριστεί κάποιος ανόητος το πυρηνικό οπλοστάσιο κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα καταστροφικό γεγονός. Έτσι ο κ. Πενς υπόδειξε αυτόν τον υποτιθέμενο ανόητο στο πρόσωπο του κ. Τραμπ.

Εν τω μεταξύ σε σύντομη δημοσκόπηση (CNN/ORC) που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων Τιμ Κέιν και Μάικ Πενς, τις εντυπώσεις φαίνεται να κέρδισε ο δεύτερος με ποσοστό 48% έναντι 42% του Κέιν.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Longwood University, στην κωμόπολη Φάρμβιλ, στην πολιτεία Βιρτζίνια.

Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 λεπτών, κανένας από τους δύο υποψηφίους αντιπροέδρους δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα αποφασιστικό φραστικό πολιτικό πλήγμα έναντι του άλλου.

Ο Πενς προσπάθησε να εμφανιστεί με το προφίλ ενός υποψηφίου αντιπροέδρου που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή διακυβέρνηση των ΗΠΑ, δίπλα στον “εκρηκτικό” Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Κέιν επιδίωξε να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους, για το ενδεχόμενο μιας προεδρικής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχόλιο του Πενς προκάλεσε σκεπτικισμό στους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναφορικά με ενδεχόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ του ίδιου και του Τραμπ στο θέμα της Ρωσίας.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, νωρίτερα χθες, καταδίκασε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Πενς ακολούθησε πιο σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι: “οι ρωσικές προκλήσεις, πρέπει ν' απαντηθούν με αμερικανική πυγμή,” ενώ στην περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να συνεχίσει τις “βαρβαρικές” επιθέσεις της, κατά των αμάχων,” οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη χρήση πολεμικής ισχύος κατά στρατιωτικών στόχων της κυβέρνησης Άσαντ.”

Οι δηλώσεις αυτές του Πενς για τη Ρωσία, ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την παραδοσιακή γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έναντι των σχολίων του Κέιν, για τη θετική στάση που τηρεί ο Τραμπ αναφορικά με τις απόψεις του για το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίτ Πούτιν.

Ο Κέιν από τη μεριά του, υποστήριξε ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι σκληρή απέναντι στον Πούτιν. “Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξανά και ξανά εκφραστεί θετικά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει συναλλαγές με τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι διασυνδέονται άμεσα με το Ρώσο πρόεδρο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέιν.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)