ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2016 03:16 EEST | Updated 05/10/2016 03:20 EEST

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1.Λένε πως πάμε καλά

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που βλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,1% του ΑΕΠ για φέτος και 2,8% για το 2017. Βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ προϋπόθεση προκειμένου να επαληθευθούν οι προβλέψεις είναι η πλήρης εφαρμογή του πακέτου δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από τον ESM. Παράλληλα ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του ΕΚ, ανέφερε πως«κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα» επισημαίνοντας ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

2.Εκλογές εδώ και τώρα

...συνεχίζει να θέλει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και το κατέστησε σαφές και κατά τον εορτασμού της 42ης επετείου από την υπογραφή της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Παράταξης που γιορτάστηκε μαζί με τα εγκαίνια των νέων γραφείων στο Μοσχάτο. Παράλληλα, ενώπιον των πρώην προέδρων της ΝΔ, Κ.Καραμανλή, Αντ.Σαμαρά αναφέρθηκε στον ιδρυτή του κόμματος. Τόνισε πως «η θεσμική, οικονομική και κοινωνική κατρακύλα της χώρας δημιουργεί κινδύνους» σε όλους τους τομείς (εξωτερική πολιτική, οικονομία, κοινωνία) και κατέληξε: «Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό με τη Συμφωνία Αλήθειας. Μια συντεταγμένη στρατηγική, έναν μελετημένο και συνεκτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση...» και τόνισε πως «μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν».

3.«Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ζώα»

Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης με τα πόδια από το κέντρο του Βελιγραδίου κατευθυνόμενοι προς τα σύνορα με την Ουγγαρία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για ανοικτά σύνορα. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αναζητούν καταφύγιο στις πιο πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης καθώς πολλοία αναγκάζονται να κοιμούνται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς δίπλα στον κεντρικό (σιδηροδρομικό) σταθμό της πόλης. Την ίδια στιμή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν φαίνεται πως παρά το άκυρο δημοψήφισμα βρήκε τρόπο να...περάσει το δικό του καθώς το κοινοβούλιο ενδέχεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα στις 8 Νοεμβρίου ώστε να απορρίψει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων μέσω ποσοστώσεων.

4.Το ΣτΕ δεν κάνει χάρη στον Πολάκη

Ως αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια άκυρες έκρινε με σειρά αποφάσεων του, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)τις αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή του πρώην πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, του τ. αντιπρόεδρου, Ιωάννη Γιαννάκη και του τ. μέλους του, Δημητρίου Μπίτα, που έγιναν τον περασμένο Μάιο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

5.Κάντε κάτι διαφορετικό

Μην πάτε για καφέ...Αυτό μπορείτε να το κάνετε κάθε μέρα. Μόνο μέχρι και τον Δεκέμβριο όμως θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς. Τη δυνατότητα αυτή σας προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Και μην σκέφτεστε για πολύ γιατί συνήθως τα εισιτήρια για τις ξεναγήσεις εξαντλούνται μέσα σε μερικές μέρες. Οπότε κάντε κράτηση με το συντομότερο.