ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/10/2016 13:41 EEST | Updated 05/10/2016 14:24 EEST

Επιπλέον 55 παράτυποι μετανάστες επιστράφηκαν στην Τουρκία

ASSOCIATED PRESS
An officer from the European Union’s border protection agency, Frontex, leads a migrant to board a ferry in the port of Mytilini, Lesbos island, Greece, on Friday, April 8, 2016. Amid protests, Greece Friday resumed deportations of refugees and migrants from its islands to Turkey after a four-day pause, sending back 124 people from Lesbos to a nearby port on the Turkish coast. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Νέα επιχείρηση επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη από την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Συνολικά επιστράφηκαν από τη Μυτιλήνη 55 παράτυποι μετανάστες ( 20 από την Αλγερία, 4 από το Αφγανιστάν, ένας από το Ιράν, 5 από το Μαρόκο, 3 από το Μπαγκλαντές, 20 από το Πακιστάν, ένας Παλαιστίνιος, ένας από τη Σρι Λάνκα - 52 είναι άνδρες, μία γυναίκα και δυο συνοδευόμενα παιδιά).

Από αυτούς τέσσερις δεν είχαν εκφράσει επιθυμία χορήγησης ασύλου, ένας παραιτήθηκε από το αίτημα χορήγησης ασύλου, τεσσάρων οι υποθέσεις ασύλου τέθηκαν στο αρχείο, εννιά είχαν απορριπτική απόφαση σε α’ βαθμό και δεν άσκησαν προσφυγή και 37 είχαν απορριπτικές αποφάσεις σε β’ βαθμό.

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς με πλοίο ναυλωμένο από τον Οργανισμό Frontex το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 08-11-2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014, για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας.

Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

Με βάση το διμερές Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.055 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.

Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 46 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και

βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, 633 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

δ) Επιπροσθέτως, από ενάρξεως εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 194 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα μας, δια θαλάσσης , από την Τουρκία.