ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2016 06:26 EEST | Updated 05/10/2016 06:27 EEST

Τουρκία: Κλείσιμο αριστερών και φιλοκουρδικών τηλεοπτικών σταθμών από την αστυνομία

ASSOCIATED PRESS
A woman enters a courthouse as a police fence is on display outside the building in Istanbul, on Monday, Aug. 15, 2016. Turkey's state-run news agency says police teams are conducting operations at three Istanbul courthouses as part of an investigation into the July 15 abortive coup. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Επιδρομές στα γραφεία δύο τηλεοπτικών σταθμών, που ήταν μεταξύ δεκάδων που έλαβαν εντολή να παύσουν τη μετάδοση προγράμματος, πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Middle East Eye, επιδρομές έγιναν στα γραφεία των τηλεοπτικών σταθμών Hayatin Sesi και IMC στην Κωνσταντινούπολη. Τα δύο αυτά κανάλια συμπεριλαμβάνονται σε αυτά που τέθηκαν «εκτός» του δορυφόρου Turksat τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το IMC συνέχιζε να μεταδίδει μέσω του δορυφόρου Hotbird και δικτύων σαν το YouTube. Όπως αναφέρθηκε, οι επιδρομές δεν συνοδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, ούτε έγιναν συλλήψεις, ωστόσο ο Μουράτ Μπαϊκαρά, παρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του IMC, έκανε λόγο για ένα «πλήγμα στη δημοκρατία».

Τόσο το IMC, όσο και το Hayatin Sesi, είναι γνωστά για την έντονη αντίθεσή τους στις πολιτικές του κυβερνώντος ΑΚΡ. Και τα δύο είναι αριστερών τάσεων, ενώ το IMC είναι επίσης γνωστό ως φιλοκουρδικό. Αργά την Τρίτη εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη για το κλείσιμο του καναλιού.

Σημειώνεται πως, μεταξύ των καναλιών που έχουν κλείσει τον τελευταίο καιρό, ήταν και το Zarok TV, το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι παιδικού προγράμματος στα κουρδικά στην Τουρκία, που έκλεισε στις 28 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρίζεται ότι τα κανάλια που αναγκάζονται να κλείσουν προωθούν τρομοκρατική προπαγάνδα. Στόχος, θεωρείται, είναι να κλείσουν τα μέσα που έχουν σχέση με Κούρδους, Αλεβί και την αριστερά.