ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2016 13:29 EEST | Updated 07/10/2016 19:05 EEST

Στη Φλόριντα ο Μάθιου μετά το φονικό του πέρασμα από την Αϊτή αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς

Είναι ο φονικότερος τυφώνας των τελευταίων ετών και ο πρώτος που απειλεί να πλήξει άμεσα τις ΗΠΑ, μετά από δέκα και πλέον χρόνια. Το όνομά του «Μάθιου» και πλησιάζει στη Φλόριντα προκαλώντας πανικό στους Αμερικανούς.

Μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 842 ανθρώπους μετά την καταστροφική του πορεία από την Αϊτή, μέσω της Καραϊβικής, ενώ ήδη καταγράφηκε ένα θύμα του τυφώνα στη Φλόριντα. Ειδικότερα, μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 50 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι της, στην κομητεία Σεντ Λούσι (κεντρική Φλόριντα) όμως εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων, οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν καν να βγουν προκειμένου να σπεύσουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην αντέξει.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 600.000 νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι στην Φλόριντα σήμερα εξαιτίας του τυφώνα και οι αρχές προειδοποιούν για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Θα έχουμε περισσότερες διακοπές ρεύματος» επισήμανε ο Σκοτ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές πλημμύρες από τον τυφώνα στην περιοχή του Τζάκσονβιλ.

«Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει… Υπάρχει ενδεχόμενο (ο τυφώνας) να μας πλήξει άμεσα και να καταγραφούν άνεμοι ταχύτητας 160 χιλιομέτρων την ώρα».

3 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Μέχρι στιγμής, δύο αμερικανικές πολιτείες (Φλόριντα και Νότια Καρολίνα) έχουν κηρυχθεί προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 3 εκατομμύρια κάτοικοι των παράκτιων περιοχών να εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Photo gallery Μάθιου See Gallery