ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/10/2016 15:09 EEST | Updated 07/10/2016 15:14 EEST

Λιού: Η ΕΕ να υλοποιήσει τη δέσμευση της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ASSOCIATED PRESS
Treasury Secretary Jacob Lew testifies on Capitol Hill in Washington, Thursday, Sept. 22, 2016, before the House Financial Services Committee hearing on

«Η EE να υλοποιήσει τη δέσμευση της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Αυτό ήταν το μήνυμα του Τζακ Λιού προς την ΕΕ από την Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο κ. Λιού ζήτησε επίσης οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν ενώ επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αφού διαπίστωσε πρόοδο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας επεσήμανε τη σημασία η Αθήνα να συνεχίσει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και να ολοκληρώσει τους στόχους για το μήνα Οκτώβριο - συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει με τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Όπως εξήγησε είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι δράσεις ώστε η συζήτηση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος να αρχίσει - απόφαση η οποία ελήφθη στο Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Ο κ. Λιού υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Επίσης ενθάρρυνε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση πρακτικών λύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτό το φθινόπωρο.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε επίσης και με τον Γάλλο επίτροπο για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Επί τάπητος στη συζήτηση βρέθηκαν η πορεία υλοποίησης των 15προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ενώ - σύμφωνα με το News24.gr - το θέμα του χρέους συζητήθηκε επίσης. Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπς φάνηκε να εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα για το θέμα του χρέους έως το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Μη επιδιορθώσιμη η ελληνική οικονομία, υποστηρίζει ο Τόμσεν. Παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα ζητεί ο Μοσκοβισί

Μαραθώνιος επαφών στις ΗΠΑ για χρέος, αξιολόγηση, πρωτογενές πλεόνασμα

Λαγκάρντ: Οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει. Μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος

«Πόλεμος» δηλώσεων Λιού και Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος