ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2016 03:33 EEST | Updated 07/10/2016 03:34 EEST

Reuters: Απελπισία στην Αϊτή καθώς οι νεκροί από τον τυφώνα «Μάθιου» φτάνουν τους 339

ASSOCIATED PRESS
EDS NOTE GRAPHIC CONTENT- Residents try to put the body of victim of Hurricane Matthew in a coffin in Cavaillon, a district of Les Cayes, Haiti. Thursday Oct. 6, 2016. The coordinator for Haiti's Interior Ministry in the area hit hardest by Hurricane Matthew said the confirmed death toll in that southwestern zone has risen to almost 300. Emmanuel Pierre told The Associated Press that he expects the toll to rise as authorities reach remote places that were left isolated by the storm. ( AP Photo/Dieu Nalio Chery)

Οι νεκροί από τον τυφώνα «Μάθιου» στην Αϊτή αυξήθηκαν κατακόρυφα την Πέμπτη, κυρίως σε χωριά που έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο ημέρες μετά το πέρασμά του από το ιδιαίτερα φτωχό δυτικό τμήμα της χώρας.

Με τους νεκρούς να αυξάνονται γρήγορα, υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις από διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες και επιτροπές. Ένας υπολογισμός των νεκρών από το Reuters, βασισμένος σε αξιωματούχους της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο δείχνει ότι η καταιγίδα σκότωσε τουλάχιστον 339 ανθρώπους.

«Αρκετές δεκάδες» σκοτώθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη τους Λες Ανγκλές, είπε ο Λουΐ Πολ Ραφαέλ, κυβερνητικός εκπρόσωπος στην περιοχή. Πιο μέσα, στο Σαντάλ, οι νεκροί έφτασαν τους 90 αργά το βράδυ, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Το 2010 ένα σεισμός ισχύος 7 Ρίχτερ κατέστρεψε το Πορτ -ο- Πρενς, σκοτώνοντας πάνω από 200.000 ανθρώπους. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της τραγωδίας έγιναν αισθητές κυρίως σε μια απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από την υποστήριξη της πρωτεύουσας.

«Δεν μας έχει μείνει τίποτα για να επιβιώσουμε, όλα τα σπαρτά έχουν χαθεί, όλα τα οπωροφόρα δέντρα έχουν πέσει. Δεν έχω ιδέα πώς θα διορθωθεί αυτό» είπε ο Μαρκ Σονιέλ Νοέλ, ο αναπληρωτής δήμαρχος του Σαντάλ.

Ο «Μάθιου» είναι ο ισχυρότερος τυφώνας από τον «Φέλιξ» το 2007, και πλησιάζει την Φλόριντα ως κυκλώνας κατηγορίας 4, ο δεύτερος ισχυρότερος στην κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον. Τέσσερις ήταν οι νεκροί το σαββατοκύριακο στη Δομινικανή Δημοκρατία, που μοιράζεται με την Αϊτή το νησί της Ισπανιόλα.