ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/10/2016 10:13 EEST | Updated 07/10/2016 10:13 EEST

Στροφή 180 μοιρών από την ΕΛ.ΑΣ. μετά τα χημικά στους συνταξιούχους. Τι αποφασίστηκε στους συσκέψεις

Eurokinissi

Αλλεπάλληλες συσκέψεις έγιναν τα τελευταία 24ωρα στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να αποφασιστεί ποια θα είναι η στάση των αστυνομικών δυνάμεων στις επόμενες συγκεντρώσεις συνταξιούχων και εργαζομένων, ύστερα από την κατακραυγή για τα χημικά στους συνταξιούχους στην Ηρώδου Αττικού.

Οι κλυδωνισμοί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν τόσο ισχυροί που οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται να έχουν δώσει ήδη εντολές προς τους επικεφαλής των δυνάμεων των ΜΑΤ για αλλαγή τακτικής.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που διαπιστώθηκε στις σχετικές συσκέψεις είναι ότι στο επεισόδιο με τους συνταξιούχους η «ζημιά» δεν έγινε από τη φισουνιά με χημικό αλλά από το δακρυγόνο κόνεως που ερρίφθη από αστυνομικό διμοιρίας. «Αν κρίνατε ότι η κατάσταση ξέφευγε ενδεχομένως καλά κάνατε και ρίξατε χημικό για εκτόνωση. Το δακρυγόνο τι το θέλατε όμως; Αυτό μας έκανε τη ζημιά», είπε χαρακτηριστικά σε στενούς του συνεργάτες ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Το δακρυγόνο κόνεως είναι αυτό που προκάλεσε το άσπρο σύννεφο σκόνης, το οποίο αποτυπώθηκε από τους φωτογραφικούς φακούς με τις εικόνες να κάνουν το γύρο των Μ.Μ.Ε. Έτσι, υπάρχει η σκέψη στο αρχηγείο της Αστυνομίας να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο δακρυγόνο από τον εξοπλισμό των διμοιριών κατά τη διάρκεια περιφρούρησης συγκεντρώσεων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Οι εντολές που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στις αστυνομικές δυνάμεις είναι να μη γίνεται εφεξής καθόλου χρήση χημικών σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, φωνές στο εσωτερικό του Σώματος που εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις απέναντι στην απόφαση αυτή, καθώς θεωρούν ότι σε περίπτωση επεισοδίων η ρίψη χημικών είναι η πιο ήπια αντίδραση από πλευράς αστυνομικών, προκειμένου να αποτραπούν μάχες σώμα με σώμα και η χρήση γκλομπ που συνήθως επιφέρει τραυματισμούς. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ενδεχομένως να είναι ένα μέτρο που ελήφθη υπό τη πίεση του Μαξίμου μετά την κατακραυγή των ΜΜΕ, το οποίο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη.