ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2016 06:02 EEST | Updated 12/10/2016 15:29 EEST

Το νέο πολιτικό σποτ του Τραμπ μας βάζει μέσα στο νοσηρό νου του ανθρώπου που θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

Στις 10 Οκτωβρίου ανέβηκε στο YouTube από τον λογαριασμό «TeamTrump» ένα νέο πολιτικό σποτ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. Ακολουθώντας την πάγια τακτική του ο Ντόναλντ Τραμπ, στο σποτ των 30 δευτερολέπτων δεν εστιάζει ιδιαίτερα στους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε κανείς να επιλέξει τον ίδιο για την προεδρία των ΗΠΑ αλλά προτιμά να την αποδόμηση της πολιτικής του αντιπάλου, Χίλαρι Κλίντον.

Όλα αυτά είναι μόνο μια πρώτη, επιφανειακή ανάγνωση, διαπίστωση αν θέλετε, για το συγκεκριμένου σποτ που σε γενικές γραμμές είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από το Τραμπ.

Αυτό όμως που είναι πιο ανησυχητικό και δεν αφορά μόνο τους αμερικανούς ψηφοφόρους αλλά όλους μας, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο- είναι το πως φαίνεται να βλέπει ο Τραμπ τον κόσμο, τι εικόνα έχει χτίσει στο μυαλό του γι αυτόν ή μάλλον τι εικόνα θέλει να μας πείσε πως έχει ο κόσμος. Και μια πολύ καλή ιδέα αυτής ακριβώς της «επικίνδυνης» ματιάς του μας δίνει αυτό το σποτάκι που θα μπορούσε να συγκριθεί σε ύφος με τα επίκαιρα που προβάλλονταν την περίοδο του Μεσοπολέμου στη Γερμανία. Ο κόσμος που παρουσιάζει είναι σκοτεινός και γεμάτος κινδύνους- πραγματικούς και μη.

Το βίντεο «ανοίγει» με πλάνο στο Λευκό Οίκο και αναφορές στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ σε αυτό τον «επικίνδυνο κόσμο». Και για να ενισχυθεί πέραν κάθε αμφιβολίας αυτός ο ισχυρισμός, προβάλλονται μονταρισμένες εικόνες- πάντα σκοτεινές και εξαιρετικά δυνατές- από αποκεφαλισμούς που πραγματοποιούν άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, σκηνές με μασκοφόρους, πυρηνικές κεφαλές και άρματα μάχης. Πάνω σε μια μουσική επένδυση που στόχο έχει να γεννήσει το αίσθημα της «άμεσης απειλής», ακούγεται μια βαθιά φωνή που αναφέρεται στους μεγάλους κινδύνους: τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τους τζιχαντιστές, τη Λιβύη και όλη την Αφρικανική Ήπειρο.

Και ποιος θα βάλει τάξη σε αυτό το «χάος»; Ο Τράμπ που όπως αναφέρεται στο σποτ «Θα σας προστατέψει» από όλα αυτά «Γιατί είναι ο μόνος που μπορεί». Το πως βέβαια θα το κάνει ένας άνθρωπος που βλέπε τον κόσμο όπως παρουσιάζεται σε αυτό το σποτ, είναι κάτι που μάλλον θα πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία...

Φυσικά στα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο υπάρχει και η απαραίτητη αναφορά στη Χίλαρι Κλίντον που κατά τον Τραμπ «απέτυχε» σε όλα τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ως Υπουργός Εξωτερικών. Και φυσικά δεν σταματά εκεί αλλά ενώ προβάλλονται εικόνες όπου η Κλίντον παραπέει, πέφτει ή ανεβαίνει τα σκαλιά υποβασταζόμενη. Και ο αφηγητής προσθέτει, χωρίς βέβαια να αναφέρεται ευθέως στην κατάσταση της υγείας της Κλίντον, πως πολύ απλά δεν έχει το σθένος, τη δύναμη ή την αντοχή για να ηγηθεί της χώρας.