Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ- Ενστάσεις «53+»: Δεν θα δεχθούμε να διολισθήσουμε σε ΠΑΣΟΚικές λογικές

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ- Ενστάσεις «53+»: Δεν θα δεχθούμε να διολισθήσουμε σε ΠΑΣΟΚικές λογικές
Eurokinissi

Η ώρα της κριτικής έφτασε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τους «53+» να καταθέτουν τις ενστάσεις που έχουν για την κυβερνητική πολιτική και την λειτουργία του κόμματος. Εκπρόσωπος των «53+» διάβασε κείμενο με 11 σημεία που δηλώνει ότι «δεν θα δεχθούμε να διολισθήσουμε σε ΠΑΣΟΚικές λογικές».

Μεταξύ άλλων οι «53+» επισημαίνουν

  • το καλοκαίρι του 2015 υπήρξε ήττα: «να απαντήσουμε πως θα υπερβούμε τις αιτίες της ήττας περασμένου καλοκαιριού».
  • υπάρχει κίνδυνος «να μετεξελιχθεί η ήττα και ο συμβιβασμός σε στρατηγική επιλογή. και δυστυχώς, τέτοια δείγματα υπάρχουν». «Επιμένουμε ότι η ξεκάθαρη διατύπωση πως «το μνημόνιο δεν είναι δικό μας» σε συνδυασμό με την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, αποτελούν την αναγκαία συνθήκη, τόσο για την διατήρηση της σχέσης μας με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, που θέλουμε να εκπροσωπούμε, όσο και για την πορεία απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και το μνημόνιο».
  • «σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις κόμματος -κυβέρνησης -κοινωνίας με την μετατόπιση του κέντρου παραγωγής πολιτικής στην κυβέρνηση και την υποβάθμιση του ρόλου του κόμματος (…) Οι δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα μας δεν τηρήθηκαν όπως είχαμε σχεδιάσει».
  • ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε την σχέση μας με τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιώντας την εμπειρία μας από την συμμετοχή μας στο προσφυγικό και το κίνημα αλληλεγγύης να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας στις νέες συνθήκες, όχι στο όνομα του ρεαλισμού, αλλά στην ανάγκη μιας επίπονης και δύσκολης προσπάθειας για την ιδεολογική ηγεμονία, στην πορεία μετασχηματισμού του κράτους, στην προοπτική μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας. Επαναλαμβάνουμε, ο στρατηγικός μας στόχος είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία. Η αριστερά δεν είναι εδώ για να διαχειριστεί, με πιο ανθρώπινο πρόσωπο ενδεχομένως, την απελπισία, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία. Και η κοινωνία δεν αλλάζει χωρίς τομές, χωρίς ρήξεις, χωρίς συγκρούσεις
  • η «υποχώρηση» του καλοκαιριού του 2015 «αποδυναμώθηκε στην κεντρική πολιτική μας αφήγηση, με αποτέλεσμα να φαίνεται ή να εκλαμβάνεται από τον λαϊκό κόσμο ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις συγκροτούν το δικό μας πρόγραμμα».
  • «Η σύγκριση μνημονίων, «το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα», φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές ή ακόμη η αναφορά ότι η συμφωνία δεν εξαντλεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και το μνημόνιο είναι μέρος του δικού μας προγράμματος, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά μπορεί να δημιουργήσει μια στρεβλή αντίληψη, που μας αδικεί και μας εντάσσει στη λογική «όλοι ίδιοι είναι». Δεν ξεχνάμε λοιπόν ότι η «συμφωνία» που υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη σε σχέση με αυτή που ήταν έτοιμη η ΝΔ να υπογράψει, αυτό είναι γεγονός, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα».
  • υστέρηση στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος το οποίο πρέπει «να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα».
  • «κυβερνητικές δηλώσεις και πρακτικές (διοίκηση ΤΑΙΠΕΔ, υπερβολική καταστολή απέναντι σε κοινωνικές κινητοποιήσεις, αμφισημία σε αξιακά για την αριστερά ζητήματα, προνομιακή συνάντηση με δικαστικούς, σε παράλληλους χρόνους, ΜΑΤ σε συνταξιούχους και ειρηνοδικεία) σε συνδυασμό με την γνωστή αναποτελεσματική μας επικοινωνιακή στρατηγική συσκοτίζουν μια σειρά θετικών πρωτοβουλιών και πολιτικών».
  • δεν πρέπει να εφησυχάσουμε στη λογική ενός νέου success story.
  • «να εξασφαλίσουμε άμεσα την αποκατάσταση των αδικιών, ειδικά σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Τα 5 ευρώ έχουν μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους».
  • «να μην επιτρέψουμε στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα».
  • «αν χαθεί, με δική μας ευθύνη, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, και τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, τότε δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη».
  • «επαναλαμβανόμενες αντιφάσεις δημιουργούν σύγχυση, απογοήτευση και θυμό στην κοινωνική μας βάση, υπονομεύουν το φρόνημα και δημιουργούν ανησυχία για το μέλλον του κόμματος και της κυβέρνησης».
  • «ακούγονται φωνές για την ανάγκη ενός άλλου κόμματος που θα ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές υποχρεώσεις»
  • «Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε ΠΑΣΟΚικές λογικές».
  • «Συχνά υπονοούνται επιδιώξεις, που φαίνεται να οδηγούν το κόμμα και τις οργανώσεις του σε μετάλλαξη: από ένα μαζικό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό και πολυτασικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε άνευρο πολιτικό μόρφωμα. Μόρφωμα το οποίο θα διολισθαίνει στην «κανονικότητα», τον κυβερνητισμό και την ουσιαστική απουσία από το πολιτικό πεδίο».
  • «το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις «παραγόντων» που ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά».
  • «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, παραμένει εγκλωβισμένη σε μεγάλο βαθμό στην συμμαχία της με τον νεοφιλευθερισμό και την συντήρηση» (…) «συνεπώς δεν μπορούμε, όσο ισχύει αυτή η συνθήκη να θεωρούμε ότι υπάρχουν προυποθέσεις μίας ευρύτερης συνεργασίας μαζί της». «Ωστόσο, βλέπουμε με ενδιαφέρον μετατοπίσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες ρήξεις στα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ρήξεις και μετατοπίσεις με το βλέμμα προς τα αριστερά. Τέτοιου είδους διεργασίες μας αφορούν».
  • «οι διορισμοί και η τοποθέτηση στελεχών σε νευραλγικές θέσεις έχει απασχολήσει τις οργανώσεις μελών. Η κυβέρνηση της αριστεράς πρέπει να παρουσιάσει ένα διαφορετικό μοντέλο, που να αποκρούει φαινόμενα γραφειοκρατίας και αυταρχικών συμπεριφορών και να εντάσσει τη λογική της διαφάνειας και της πολιτικής επάρκειας».

Δημοφιλή