ΔΙΕΘΝΕΣ
17/10/2016 14:15 EEST | Updated 17/10/2016 14:15 EEST

Αμερικανοί σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση σε τζαμί και συνελήφθησαν. Αλλά υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό που τα ΜΜΕ δεν λένε

associated press

Πριν από μερικές ημέρες η Εισαγγελία του Κάνσας άσκησε διώξεις σε βάρος τριών ανδρών. Αμερικανών και λευκών. Του Curtis Wayne Allen και του Gavin Wayne Wright, αμφότεροι 49 ετών και του Patrick Eugene Stein, 47 χρόνων. Και οι τρεις κατηγορούνται πως σχεδίαζαν από κοινού να ανατινάξουν ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά με στόχο την καταστροφή ενός μουσουλμανικού τεμένους και των παρακείμενων διαμερισμάτων στα οποία διέμεναν 120 Σομαλοί. Φαίνεται δε πως εξέταζαν και το ενδεχόμενο να επιτεθούν και σε χριστιανικές εκκλησίες της περιοχής επειδή είχαν βοηθήσει στην εγκατάσταση προσφύγων.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές αυτοί τρεις «crusaders» (σταυροφόροι) είναι είναι οπαδοί ακραίων έχουν αντι-κυβερνητικών, αντι-μουσουλμανικών πεποιθήσεων.

Με δεδομένο ότι οι πράξεις που σχεδίαζαν να φέρουν σε πέρας κινητροδοτούνταν από μια ιδεολογία με ξεκάθαρα εξτρεμιτικά χαρακτηριστικά και θα προκαλούσαν δεκάδες θύματα πολλοί εκτίμησαν πως θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ως «τρομοκράτες» και ο ι πράξεις τους ως «τρομοκρατικές».

Το πρόβλημα όμως ήταν πως πολλά ΜΜΕ στις ΗΠΑ επέλεξαν να αναφερθούν περιγραφικά στις επιθέσεις που σχεδίαζαν οι δράστες αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τους προαναφερόμενους όρους, όπως πχ θα γινόταν χωρίς δεύτερη σκέψη εάν οι ύποπτοι ήταν μουσλουμάνοι...

Έτσι πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σκέφτηκαν πως αυτή η μεροληπτική ως αντιδεοντολογική συμπεριφορά θα πρέπει να επισημανθεί και να...διορθωθεί.

Αυτό που έκαναν λοιπόν είναι να σχολιάζουν τους τίτλους που εμφανίζονταν στα tweets που έκαναν ορισμένα ΜΜΕ στις ΗΠΑ.

Και ήταν πραγματικά μια υπέροχη αντίδραση γιατί φυσικά όλα τα ΜΜΕ , γνωρίζουν τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πως σχολιάζονται και αναπαράγονται όσα γίνονται σε αυτά. Και τώρα ίσως όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη σκεφτούν δύο φορές πριν χρησιμοποιήσουν διαφορετικά standards για ίδιες ή ανάλογες υποθέσεις αλλά με διαφορετικούς «πρωταγωνιστές».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ παραδοσιακά ο όρος «τρομοκρατία» χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που υπάρχει: προμελέτη, πολιτικό κίνητρο, όταν η πράξη (σχεδιαζόμενη ή μη) έχει ως στόχο πολίτες και όταν εκπονείται (ή σχεδιάζεται) από ομάδες πέραν του στρατού ή του κράτους.

Ο ίδιος δε ο Εισαγγελέας, αρμόδιος για θέμα Εθνικής Ασφάλειας, John P.Carlin δήλωσε: «Σύμφωνα με την καταγγελία, οι τρεις κατηγορούμενοι συνωμότησαν για να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση εναντίον ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων που διαμένουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην κοινότητα Garden City. Η προστασία του έθνους μας από τέτοιου είδους επιθέσεις, ασχέτως εάν είναι εγχώρια ή διεθνή τρομοκρατία, είναι ύψιστη προτεραιότητα για εμάς».

Κατόπιν όλων αυτών τίθεται το ερώτημα: τι ακριβώς δεν κατάλαβαν ή δεν ήθελαν να καταλάβουν κάποια MME;

Άλλα πάλι ΜΜΕ όπως το CBS επέλεξε να χρησιμοποιήσει για τους τρεις δράστες, τον όρο «militia» που μεταφράζεται ως «πολιτοφυλακή». Και φυσικά ούτε αυτή η παραφωνία πέρασε απαρατήρητη.