ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/10/2016 15:12 EEST | Updated 18/10/2016 15:12 EEST

Διεθνής Αμνηστία: Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων παραμένουν σκόπιμα άσχημες. Το θέμα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
TOPSHOT - Migrants queue next to burned tents at the Moria camp on the Greek island of Lesbos, following the overnight fire on September 20, 2016.Thousands of migrants were forced to flee to safety on September 19, 2016 when their camp on Lesbos was badly damaged in a fire apparently set on purpose, police said. On Lesbos itself there are in excess of 5,600 people, more than 2,000 more than the nominal capacity of the camps. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό τελείωσε. Γιατί οι πρόσφυγες μένουν ακόμα σε σκηνές και κοντέινερ σε καταυλισμούς που θα αποτελούσαν προσωρινή λύση;" ήταν ο κεντρικός προβληματισμός που έθεσαν, η επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας Ιβέρνα Μακ Γκούαν και ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Ηρακλής - Σπυρίδων Ακτύπης σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους.

Η κ. Μακ Γκούαν επισκέφτηκε τη Λέσβο και χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων «τρομακτικές». «Είναι απαράδεκτο εν έτει 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφυγες να κοιμούνται μες στη λάσπη και το φαγητό να μην τρώγεται. Έχουν ξοδευτεί τόσα εκατομμύρια ευρώ, και βελτίωση δεν υπάρχει. Οπότε το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Δε θέλουν να βοηθήσουν για να μην ενθαρρύνουν κι άλλους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη» επισήμανε η κ. Μακ Γκούαν.

Τις διαπιστώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την επίσκεψη της οργάνωσης στους καταυλισμούς της Αττικής, της Στερεάς και της βόρειας Ελλάδας παρουσίασε ο κ. Ακτύπης. «Οι άνθρωποι μένουν ακόμα σε σκηνές και σε κοντέινερ, (παρότι είχα εξαγγελθεί πως οι συγκεκριμένες δομές θα είχαν προσωρινό χαρακτήρα), το φαγητό είναι ακατάλληλο και ζουν μακριά από βασικές κοινωνικές δομές, όπως υγείας, εκπαίδευσης κλπ.», τόνισε.

Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά, οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, οι άσχημες συνθήκες στους καταυλισμούς, οι κωλυσιεργία στην μετεγκατάσταση προσφύγων, η απουσία νόμιμων και ασφαλών οδών, η οικοδόμηση της «Ευρώπης –φρούριο», αλλά και η άνιση μεταχείριση ανάλογα με την εθνικότητα των προσφύγων, κινούνται στην ίδια λογική, ώστε «να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες», σύμφωνα με την κα ΜακΓκούαν.

Τα παραπάνω έρχονται σε σύγκρουση με τη Συνθήκη της Γενεύης για το καθεστώς προστασίας των προσφύγων, υπογράμμισαν οι δυο εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας. Επίσης, έριξαν την ευθύνη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η μεν ΕΕ ευθύνεται για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, ενώ η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και τους καταυλισμούς, εξήγησαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης. Η δε «απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», ανοίγει το δρόμο για μεμονωμένες συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και άλλων κρατών, για επιστροφή των προσφύγων σε χώρες μη ασφαλείς, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στο άσυλο, συμπλήρωσαν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)