Κοτζιάς: Το ΥΠΕΞ δεν παρασύρθηκε, μελετά τις επίσημες τουρκικές ιστοσελίδες

Κοτζιάς: Το ΥΠΕΞ δεν παρασύρθηκε, μελετά τις επίσημες τουρκικές ιστοσελίδες
Eurokinissi

Το ΥΠΕΞ είναι πολύ προσεκτικό και μελετά τις επίσημες τουρκικές ιστοσελίδες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», με αφορμή τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης όσον αφορά στο ζήτημα της αντίδρασης του υπουργείου σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ περί δηλώσεων Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε γελοιότητες τα όσα αναφέρουν ελληνικά δημοσιεύματα, ότι το υπουργείο παρασύρθηκε από το δύο τηλεγραφήματα, από το γραφείο Τύπου της Άγκυρας και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ζήτησε να σταματήσει η ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει, όπως είπε.

«Ο αντιπολιτευτικός Τύπος έχει κάποιες ευκολίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε την επίμαχη ανακοίνωση «έχοντας διαβάσει τις δηλώσεις του στα τουρκικά από την ανάρτηση στο ίδιο το site της προεδρίας της Τουρκίας. Γι' αυτό και εμείς στην ανακοίνωσή μας δεν αναφέραμε ούτε περί δημοψηφίσματος, ούτε οτιδήποτε άλλο». Μολονότι, όπως σημειώνει, «υπήρξαν δύο λανθασμένα τηλεγραφήματα, από το γραφείο τύπου της 'Αγκυρας και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κωσταντινούπολη, που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε δημοψηφίσματα, εμείς τέτοια ανακοίνωση δεν κάναμε».

«Το γελοίο μερίδας του Τύπου και ΜΜΕ είναι» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι μας καταγγέλλουν ότι είμαστε διαλυμένο σαν υπουργείο, διότι δεν έχουμε διαβάσει οι ίδιοι την ανακοίνωση Ερντογάν αλλά αφήσαμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από το ΑΠΕ. Εμείς δεν αναφέραμε κανένα δημοψήφισμα, δεν κάναμε κανένα λάθος στην ανακοίνωσή μας και μας χρεώνουν κάτι που δεν κάναμε. Αυτά μόνο στην Ελλάδα του σήμερα γίνονται».

«Βλέπω σήμερα ακόμα και στην "Καθημερινή" γελοιότητες» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Να μας καταγγέλλουν για διαλυμένους που δεν ξέρουν που μας πάν τα τέσσερα, όπου μας χρεώνουν όλα αυτά που κάνανε οι υπόλοιποι. Επί παραδείγματι, ο κ. Κεφαλογιάννης της ΝΔ, έκανε ερώτηση- καλόβουλα λέω εγώ- στο ευρωκοινοβούλιο, με βάση την ανακοίνωση του ΑΠΕ. 'Αρα, δεν είμαστε εμείς που κάναμε τέτοιο λάθος γιατί είμαστε προσεκτικοί και μελετάμε στα τούρκικα και τις ιστοσελίδες του ΥΠΕΞ και της προεδρίας της Τουρκίας κλπ».

Ο Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι εδώ και καιρό έχει υποστηρίξει πως η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη καθώς στο εσωτερικό της έχει πολλές αντιφάσεις, ενώ πιέζεται και από την κατάσταση σε Συρία και Ιράκ. Πάντως, υπογράμμισε πως εκείνες οι τουρκικές δυνάμεις που ονειρεύονται αναθεώρηση των Συνθηκών κάνουν λάθος, ωστόσο, όπως σημείωσε, οι όποιες δηλώσεις γίνονται με το βλέμμα στη Μοσούλη και όχι στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία, δεν θέλει να δημιουργηθούν κουρδικές ζώνες σε Συρία και Ιράκ.

Μπακογιάννη: Δεν ευθύνεται ο Κοτζιάς αν ο Ερντογάν έχει χάσει κάθε μέτρο

«Δεν ευθύνεται ο κ. Κοτζιάς, εάν ο κ Ερντογάν έχει χάσει κάθε μέτρο», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

Η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου υποχρεώθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης να δηλώσει πως η Τουρκία σέβεται τις Συνθήκες, εντούτοις ο Ταγίπ Ερντογάν με το βλέμμα στη Μοσούλη, φέρνει και ξαναφέρνει στο διάλογο τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όπως εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη ο Τούρκος πρόεδρος έχει ως στόχο να στηρίξει τη θέση της χώρας του στη Μοσούλη, υπό τον φόβο του Κουρδικού, αλλά ζήτησε να μη γίνει η Ελλάδα παράπλευρη απώλεια.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως για πρώτη φορά δεν υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών προς την αντιπολίτευση. Τόνισε πως ούτε σε επίπεδο Βουλής και επιτροπών το υπουργείο εξωτερικών δεν ενημερώνει την αντιπολίτευση, αλλά δεν υπάρχει ούτε η άτυπη επαφή. Ερωτηθείσα εάν χρειάζεται σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εάν μπορεί να προκύψουν εκλογές με αιχμή την εξωτερική πολιτική, απάντησε ότι δεν χρειάζεται σύσκεψη, καθώς -όπως είπε- η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Για το ενδεχόμενο εκλογών απάντησε ότι και μπορούν και πρέπει να προκύψουν , ώστε να υπάρξει μια αξιόπιστη κυβέρνηση για να ασκήσει οικονομική και εξωτερική πολιτική.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή