Επιθέσεις αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ

Επιθέσεις αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Anadolu Agency via Getty Images

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας κατά σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζεται από ιρανική εταιρεία στο Ντίμπις, του βορείου Ιράκ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Τρεις καμικάζι επιτέθηκαν κατά του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις 06.00 τοπική ώρα, σκοτώνοντας 12 Ιρακινούς εργαζόμενους και 4 Ιρανούς τεχνικούς», δήλωσε ο δήμαρχος.

Παράλληλα, ένοπλοι που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, είχε ως στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας, καθώς και τα σημεία ελέγχου και τις μονάδες περιπολίας των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης και τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρθηκε, δεκάδες ένοπλοι τζιχαντιστές εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους του Κιρκούκ.

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εκδιώξει τους μαχητές του ISIS από όλα τα κτίρια που είχαν καταλάβει, όμως κάποιοι παραμένουν κρυμμένοι σε ένα τέμενος και ένα ξενοδοχείο, όπου οι μάχες συνεχίζονται, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Παρόλα αυτά, ένας ανταποκριτής του AFP επεσήμανε ότι είδε εννέα άνδρες «με αφγανικό ένδυμα» στον δρόμο στη συνοικία Αντάν. Αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά τους είπαν ότι μικρές ομάδες ενόπλων έχουν εισβάλει σε τεμένη και σε κτίρια σε άλλες συνοικίες της πόλης.

Οι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ το 2014, αφού ο ιρακινός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή μπροστά στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή