ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2016 05:24 EEST | Updated 24/10/2016 06:09 EEST

Νεκροί και τραυματίες σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ινδών και Πακιστανών στρατιωτών στο Κασμίρ

ASSOCIATED PRESS
Indian soldiers stand guard near a building where suspected militants have taken refuge during a gun battle in Pampore, on the outskirts of Srinagar, Indian controlled Kashmir, Tuesday, Oct. 11, 2016. A handful of rebels holed up in a building in the Indian portion of Kashmir exchanged fire with government forces for the second straight day on Tuesday. (AP Photo/Mukhtar Khan)

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Πακιστανών πολιτών και ενός Ινδού στρατιώτη, δήλωσαν αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και των δύο χωρών, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στα δύο, εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, κράτη.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν ανακοίνωσαν πως τα πυρά έπληξαν τις περιοχές Χαρπάλ, Πουχλιάν και Τσαργουά στην αμφισβητούμενη «συνοριακή γραμμή» που χωρίζει την επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν από την περιοχή Τζαμού της Ινδίας στο Κασμίρ.

Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε πως τα πυρά σημειώθηκαν στην Πούρα, το Παργκουάλ και το Κανατσάκ.

Και οι δύο χώρες διεκδικούν το Κασμίρ στο σύνολό του από την ανεξαρτησία από τους Βρετανούς το 1947, αλλά ελέγχουν διαφορετικούς τομείς του. Για την περιοχή έχουν γίνει δύο από τους τρεις πολέμους μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις είναι τεταμένες από τον Ιούλιο, που οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις είχαν σκοτώσει έναν νεαρό μαχητή από το Κασμίρ, με αποτέλεσμα μεγάλες διαδηλώσεις στο ινδικό Κασμίρ. Η σκληρή αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας επέφερε τον θάνατο τουλάχιστον 80 διαδηλωτών.

Οι σχέσεις των δύο χωρών χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε ινδική στρατιωτική βάση στο Ούρι, σκοτώνοντας 18 Ινδούς στρατιώτες, στη μεγαλύτερη επίθεση του είδους της μέσα σε 14 χρόνια. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν, και σε αντίποινα προέβη σε «χειρουργικά πλήγματα» στα de facto σύνορα στο Κασμίρ στις 29 Σεπτεμβρίου με στόχο μαχητές από το Κασμίρ. Το Πακιστάν αρνήθηκε ότι έλαβε χώρα οποιαδήποτε παραβίαση στο έδαφός του.

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε πως ένα παιδί ηλικίας ενός έτους ήταν μεταξύ των νεκρών στο χωριό της Τζανγκλόρα. Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν στα ινδικά πυρά, και η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επτά πολίτες τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το Πακιστάν.

Στην περιοχή Τζαμού (Ινδία) ένας στρατιώτης της συνοριοφυλακής σκοτώθηκε από τα πακιστανικά πυρά, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε, δήλωσε εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής στο Reuters. Πέντε πολίτες, περιλαμβανομένων δύο γυναικών και ενός παιδιού, τραυματίστηκαν επίσης, είπε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για τον δεύτερο στρατιώτη της συνοριοφυλακής που σκοτώνεται από πακιστανικά πυρά μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες.

Sponsored Post