ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/10/2016 06:56 EEST | Updated 25/10/2016 06:56 EEST

Για «τρύπα» στον προϋπολογισμό από τα ασφαλιστικά ταμεία κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση

Sooc

Την ανάγκη να υπάρξει «ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις που θα δώσει τη δυνατότητα στην οικονομία να πάρει μπρος και στα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν την εισπραξιμότητά τους» επισημαίνει η ΝΔ εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα:

Σε κοινή δήλωσή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής -ΓΛΚ, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας και ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τη δημοσίευση των οριστικών στοιχείων της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εννιάμηνο του 2016, επισημαίνουν πως για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε σχέδιο για την οικονομία, αλλά ούτε και την ικανότητα να διαχειριστεί την κατάσταση.

Στη δήλωση τονίζουν πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συμβαίνει επειδή το κράτος δεν πληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, επισημαίνοντας πως είναι χαρακτηριστικό πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από τότε που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας έχουν αυξηθεί κατά 63%.

«Η προχειρότητα και η ανικανότητα με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι δαπάνες για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη εκτός στόχων» τονίζουν τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ καθώς, όπως λένε, ο ΟΑΕΕ μέσα σε 9 μήνες έχει ήδη υπερβεί την ετήσια πίστωση που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ενώ το ΙΚΑ έχει φτάσει στο 83,9% της ετήσιας δαπάνης του. «Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μία σημαντική αστοχία στον προϋπολογισμό και ότι ο ΟΑΕΕ και ενδεχομένως και άλλα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση.

Η πολιτική της υπερφορολόγησης και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας, την επικράτηση της μερικής απασχόλησης, στη μείωση των μισθών και συνεπώς στην κατάρρευση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων» Αναφέρονται τέλος στο σχέδιο που έχει προτείνει με τη «Συμφωνία Αλήθειας και τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)