ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2016 10:45 EEST | Updated 26/10/2016 10:45 EEST

Συνέντευξη Ντόναλντ Τραμπ στο Reuters: Θα έχουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αν κερδίσει η Κλίντον

Jonathan Ernst / Reuters
Republican U.S. presidential nominee Donald Trump sits for an interview at Trump National Doral golf club in Miami, Florida, U.S. October 25, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst

Συνέντευξη πάνω σε θέματα διεθνούς πολιτικής έδωσε στο Reuters ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ, από το γκολφ κλαμπ που έχει ανοίξει στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που ο μεγιστάνας μπόρεσε με επιχειρήματα -βάσιμα ή μη- να εξηγήσει τις θέσεις του σε ζητήματα που αφορούν στον πλανήτη, καθώς οι ομιλίες του και οι τηλεμαχίες με την Χίλαρι Κλίντον συνήθως επισκιάζονταν από ανούσιες και γενικευμένες κατηγορίες προς τους αντιπάλους του.

Ο Τραμπ εξήγησε πως η εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία είναι πολύ πιο σημαντική από την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποτιμώντας έναν από τους στόχους της αμερικανικής επέμβασης στην χώρα. Ακόμα, προειδοποίησε για έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» που θα μπορούσε να προκύψει από τις εχθρικές σχέσεις Κλίντον-Πούτιν και κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά την κρίση με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Όσον αφορά την πτώση του στις δημοσκοπήσεις, έριξε την ευθύνη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Εάν είχαμε ενότητα, δεν θα χάναμε από την Κλίντον στις εκλογές», δήλωσε.

Ο μεγιστάνας άσκησε επίσης κριτική και στα σχέδια της αντιπάλου του όσον αφορά τις αμερικανικές επεμβάσεις στη Συρία, λέγοντας ότι η εμμονή της με την δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» για την προστασία αμάχων θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία.

«Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι το Ισλαμικό Κράτος. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στη Συρία. Θα καταλήξουμε να έχουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με αφορμή τη Συρία αν ακούσουμε την Χίλαρι Κλίντον», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι μια χώρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα.

Ο μεγιστάνας τόνισε ακόμα ότι ο πρόεδρος Άσαντ είναι πιο δυνατός από ποτέ, επομένως οι προσπάθειες απομάκρυνσής του δεν έχουν νόημα.

«Ο Άσαντ είναι δεύτερης σημασίας για εμένα σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος», είπε.

Ακόμα, αναρωτήθηκε πως η Κλίντον θα μπορούσε ποτέ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, κατηγορώντας την ότι τον έχει «δαιμονοποιήσει». Όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας με τις Φιλιππίνες, ο ίδιος έριξε τις ευθύνες στον Μπάρακ Ομπάμα.

«Προτιμά να επικεντρώνεται στο γκολφ», είπε, αναφερόμενος στην πρόθεση των Φιλιππίνων να διακόψουν τις στρατιωτικές και εμπορικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ.