ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2016 13:49 EEST | Updated 26/10/2016 13:49 EEST

Ακυρώνεται η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Δρέσδης για την γενοκτονία των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη

ASSOCIATED PRESS
The New York Philharmonic Orchestra with conductor Lorin Maazel, center, performs during a rehearsal inside the re-consecrated Frauenkirche, Church of Our Lady, in Dresden, Germany, Thursday, Nov. 17, 2005. The Ochestra for the first time since 75 years returns to Dresden for three concerts. (AP Photo/Matthias Rietschel)

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε μια συναυλία που σχεδιαζόταν για πολλά χρόνια και την οποία επρόκειτο να δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, σε ανάμνηση της σφαγής των Αρμενίων του 1915, έπειτα από διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο διευθυντής της ορχήστρας Μάρκους Ριντ.

Το υπουργείο ενημέρωσε την ορχήστρα πως το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου η παράσταση με την ονομασία «aghet», «καταστροφή» στα αρμενικά, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, δεν θα είναι διαθέσιμο στις 13 Νοεμβρίου, είπε ο Ριντ. Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο πέρυσι τον Νοέμβριο.

«Έχει ακυρωθεί οριστικά. Είπαν ότι ήθελαν να το αναπρογραμματίσουν σε μια καλύτερη ημερομηνία, αλλά πότε θα ήταν αυτή; Αυτή η συναυλία σχεδιαζόταν εδώ και χρόνια», είπε στο Ρόιτερς ο Ριντ.

Η Τουρκία, οργισμένη από την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, έχει διαμαρτυρηθεί για τη χρήση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς υποστήριξη της παράστασης και νωρίτερα φέτος αποσύρθηκε από ένα πρόγραμμα πολιτιστικού βραχίονα της ΕΕ που χρηματοδοτούσε το σχέδιο.

Ενώ η Τουρκία παραδέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 1915, αρνείται ότι έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πως το γεγονός αυτό είναι γενοκτονία, ένας όρος που χρησιμοποιείται από πολλούς δυτικούς ιστορικούς και ξένα Κοινοβούλια.

Στην παράσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Δρέσδης λαμβάνουν μέρος μουσικοί από την Τουρκία, την Αρμενία, τη Γερμανία και μέλη της Ορχήστρας Χωρίς Σύνορα, η οποία αποτελείται από μουσικούς από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Επιπλέον παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Βελιγράδι στις 5 Νοεμβρίου και στο Γερεβάν της Αρμενίας στις 10 Νοεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)