ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2016 07:47 EEST | Updated 26/10/2016 12:28 EEST

Η Ρωσία αποσύρει το αίτημα για ανεφοδιασμό στην Ισπανία μετά τις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ

ASSOCIATED PRESS
In this photo taken on Thursday, Jan. 21, 2016, the Russian missile cruiser Varyag on patrol in eastern Mediterranean. Russian warships equipped with an array of long-range missiles cruise off Syria's coast to back the air campaign in Syria and project Moscow's naval power in the Mediterranean. (Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

-UPD Ανησυχία είχε προκαλέσει στο ΝΑΤΟ το γεγονός ότι η Ισπανία φέρεται να προετοίμαζε να επιτρέψει σε ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς τη Συρία να ανεφοδιαστούν στο λιμάνι της πόλης Θέουτα, στη βόρεια ακτή της Αφρικής, απέναντι από το Γιβραλτάρ. Το μεσημέρι της Τετάρτης, η Ρωσία απέσυρε το αίτημα για ανεφοδιασμό.

Τα ρωσικά πλοία πέρασαν το στενό του Γιβραλτάρ και αναμενόταν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και προμήθειες σήμερα, Τετάρτη. Ενημερωτικά δίκτυα ανέφεραν ότι δύο ισπανικά πλοία, η φρεγάτα Αλμιράντε Χουάν ντε Μπορμπόν και το πλοίο Κανταβρία συνόδευαν τα πολεμικά πλοία κατά το πέρασμά τους από τα διεθνή ύδατα.

Το βράδυ της Τρίτης η εφημερίδα El País ανέφερε ότι το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέταζε αίτημα της Μόσχας να σταματήσουν για ανεφοδιασμό ρωσικά πολεμικά πλοία στην Θέουτα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης ονόματι Πέδρο Μορενές είχε δηλώσει ότι η ισπανική κυβέρνηση επιθυμούσε να μάθει προς τα που κατευθύνονται τα πλοία και με ποιο σκοπό προτού εγκρίνει τον ανεφοδιασμό, ωστόσο όλα έδειχναν πως το αίτημα είχε εγκριθεί.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε προκαλέσει αναστάτωση στο ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να προειδοποιεί ότι τα πλοία κατευθύνονται προς τη Συρία και θα χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις κατά αμάχων σε πολιορκημένες πόλεις όπως το Χαλέπι. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι είναι απόφαση της κάθε χώρας το εάν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των πλοίων κατά το πέρασμά τους από την Μεσόγειο.

Ο Γκι Φερχόφστατ που ηγείται της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Ισπανίας «σκανδαλώδεις».

Η πληροφορία για την απόσυρση του αιτήματος επιβεβαιώθηκε και από την ρωσική πρεσβεία στη Μαδρίτη.