ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/10/2016 13:14 EEST | Updated 26/10/2016 13:14 EEST

Δρίτσας: Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα. Δεν είμαστε για να πουλάμε την ψυχή μας στον διάβολο

Eurokinissi

«Δεν είμαστε εδώ για να πουλάμε την ψυχή μας στο διάβολο», δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας στο ραδιόφωνο του Alpha. O υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι καμία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα επιθυμεί το τέταρτο πρόγραμμα, ενώ έκανε αναφορά και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δρίτσας δήλωσε ότι κανένας υπουργός λέει την δική του άποψη για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για άλλα μεγάλα θέματα.

«Αυτά που λέει ο Δρίτσας, αυτά που λέει ο Σκουρλέτης, αυτά που λέει ο Κοτζιάς, αυτά που λέει ο Κουρουπλής, αυτά που λέει ο όποιος Υπουργός, είναι κυβερνητική άποψη. Οι ιδιωτικοποιήσεις για παράδειγμα. Το να πεις, αυτό που είπα χθες και δημιουργήθηκε ένας τεχνητός θόρυβος, ότι δεν ήταν ποτέ οι ιδιωτικοποιήσεις στην προγραμματική φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε την πορεία που καταγράφει η χώρα, τονίζοντας ότι η αποεπένδυση είναι ένα φαινόμενο που που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο την χώρα μας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε πολλούς τομείς η ελληνική οικονομία έχει μια δυναμική.

«Το βλέπει κανείς και με γυμνό μάτι, πόσο αντέχει η ελληνική οικονομία, παρά την τεράστια επίπτωση που έχει η υφεσιακή πολιτική επί έξι χρόνια τώρα και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25 μονάδες. Αυτήν τη στιγμή, δεν είμαστε σε πορεία περεταίρω μείωσης του ΑΕΠ. Αντίθετα, είμαστε σε διαδικασία, έστω μικρής βαθμιαίας ανάκαμψης. Είναι σημαντικό. Αλλά αυτό που ήθελα να σας πω είναι ότι η ελληνική οικονομία, άρα και η επενδυτική της βάση, στηριζόταν πάντα στο ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε το τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά από αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνεται και μειονέκτημα, γιατί δεν μπορούμε να απορροφήσουμε, την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Δήμου Βερύκιου σχετικά με το κατά πόσο υπάρχουν «τάσεις νεοφιλελευθερισμού» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αριστερή, αν και παραδέχτηκε ότι ο περσινός συμβιβασμός είχε νεοφιλελεύθερα στοιχεία.

«Δεν υπάρχουν τάσεις μέσα στο Κόμμα τέτοιου χαρακτήρα. Δεν είμαστε νεοφιλελεύθερο κόμμα, είμαστε Αριστερό Κόμμα και μια ΑΡΙΣΤΕΡΗ Κυβέρνηση. Αλλά ακριβώς, δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, μέσα από τον περσινό συμβιβασμό, ο οποίος έχει πάρα πολλά στοιχεία νεοφιλελεύθερα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα», είπε, προσθέτοντας: «Το ερώτημα που τέθηκε, πέρσι το καλοκαίρι και το θέσαμε ενώπιον του Ελληνικού Λαού, είναι αυτό τον συμβιβασμό, που έχει δομική αντίφαση, να τον αναλάβουμε ως ευθύνη εμείς ή να τον παραδώσουμε στη ΝΔ και στο παλιό πολιτικό σύστημα; Και ο Ελληνικός Λαός, τουλάχιστον πέρσι, το Σεπτέμβριο μας είπε, “εσείς θα τον αναλάβετε”. Αυτή την ευθύνη ακριβώς, διαπραγματευόμαστε και διαχειριζόμαστε καθημερινά, νυχθημερόν».

Ο υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα τέταρτου προγράμματος, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «δεν είμαστε εδώ για να πουλάμε την ψυχή μας στο διάβολο».

«Αυτό θα το έλεγα ακόμα και για μια Κυβέρνηση της ΝΔ και οποιουδήποτε άλλου. Αλίμονο, δεν είμαστε εδώ για να πουλάμε την ψυχή μας στο διάβολο. Είμαστε εδώ, για να υπηρετούμε στόχους που εν πάση περιπτώσει, έχουμε δεσμευτεί ότι είναι αναγκαίοι, μέσα σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Προς Θεού!», είπε.