ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/10/2016 13:30 EEST | Updated 27/10/2016 13:43 EEST

Πρόοδος αλλά όχι και συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

sooc

Πρόοδος υπήρξε αλλά η συμφωνία ακόμα απέχει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αυτό προέκυψε μετά την τελευταία συνάντηση για αυτό τον κύκλο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Γιώργου Σταθάκη και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα καταφέρει να βρουν τον τελικό μηχανισμό που θα ισχύει για τη νομοθετική ρύθμιση της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Προμηθευτές και Εργαζόμενους.

Εξερχόμενος της συναντήσεις με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο η αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος καθυστερεί τα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας, καθώς ήθελε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με του κ. Σταθάκη "υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό" και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αρχές και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο όπως παραδέχθηκε "απομένουν 3-4 περιοχές τεχνικής δουλειάς, όπως πχ πως θα αντιμετωπίζονται οι φόροι".

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι στη ρύθμιση θα ενταχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που θα κατατεθεί η νόμιμη αίτηση για υπαγωγή της εταιρείας στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης τα οποία διατηρούνται έως ότου υπάρξει συμφωνία και απόφαση του δικαστηρίου.

Άγνωστο παραμένει ακόμα το μέγεθος των εταιριών που θα εντάσσονται στον μηχανισμό, ωστόσο όπως είπε ο υπουργός θα υπάρχει κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν να υπάρχει ένα αποκεντρωμένο αλλά αυτοματοποιημένο σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, με την κυβέρνηση να επιμένει και στην παρέμβαση του δικαστικού διαμεσολαβητή.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τις επόμενες 10-12 ημέρες με ανταλλαγή email, μέχρι την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου.