ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/10/2016 07:11 EET | Updated 31/10/2016 07:12 EET

Wikileaks: Νέο email σχετικά με τις κινήσεις από τις ΗΠΑ προς τον Τσίπρα κατά τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου 2015

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for the EU summit in Brussels, Thursday, Oct. 20, 2016. British Prime Minister Theresa May will hold her first talks with European Union leaders and tell them that the U.K.'s decision to leave the bloc is irreversible. (AP Photo/Olivier Matthys)

Νέο email που αφορά στο θέμα των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού του 2015, μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, δημοσιοποιεί το Wikileaks, στο πλαίσιο των διαρροών των emails του Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Αναλυτικότερα, αποστολέας του email, που έχει ημερομηνία αποστολής 8 Ιουλίου 2015, φέρεται να είναι ο Τζέφρι Ζιεντς, διευθυντής του United States National Economic Council και οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως γράφει στον Ποντέστα, «μίλησα στον Φιλ Αγγελίδη (Ελληνοαμερικανός πολιτικός) και ήρθε σε επαφή ο Μάικ Δουκάκης...ο Αγγελίδης δεν είναι κοντά στον Τσίπρα, αλλά σημείωσε πως ο Τσίπρας τον επισκέφθηκε, όπως και άλλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ όταν ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης, και έχουν κρατήσει επαφή περιοδικά από τότε. Μιλά με τον Τζέιμι Γκάλμπρεϊθ, συμφοιτητή τον οποίο ξέρει εδώ και περίπου 40 χρόνια, αυτό το βράδυ για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να ενισχυθεί το μήνυμά μας για το Plan A στον Τσίπρα- ειδικότερα, το ότι ενώ ο Τσίπρας έχει τις πολιτικές επιταγές του από το εσωτερικό, το ίδιο συμβαίνει και με τη Μέρκελ, και πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ο Αγγελίδης είπε πως σε περίπτωση μιας εξόδου, θα ήθελε να φανεί χρήσιμος και να βοηθήσει στην κινητοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για να δοθεί βοήθεια».

Το email συνεχίζει ως εξής: «Ο Δουκάκης προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα για οποιονδήποτε σκοπό. Σημείωσε πως δεν ξέρει κανέναν που να έχει στενούς δεσμούς άμεσα με τον Τσίπρα. Έδωσα έμφαση στο ότι επικεντρωνόμαστε στο Plan A, για την επίτευξη συμφωνίας και ότι πρέπει να ψάξει βαθιά σε δίκτυα και να σκεφτεί κάποιον που μπορεί να βοηθήσει να επηρεαστεί ο Τσίπρας. Μακροπρόθεσμα, είχε την ιδέα να παρέχουμε αμερικανική τεχνογνωσία για να βοηθηθεί η Ελλάδα να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό για τη δυνατότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων...συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε επαφή».