ΔΙΕΘΝΕΣ
31/10/2016 10:05 EET | Updated 31/10/2016 10:06 EET

Πακιστάν: Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέστειλε την εκτέλεση ενός σχιζοφρενή

Anadolu Agency via Getty Images
ISLAMABAD, PAKISTAN - OCTOBER 29: Containers are placed on the highways leading to Islamabad following the banning of all demonstrations and marches in the city and Rawalpindi by the government for two months after the Pakistan Tehreek-e-Insaaf Party (Movement of Justice) announced that it would hold a meeting there on November 2, in Islamabad, Pakistan on October 29, 2016. Hundreds of trucks were left stranded on the road due to the containers being placed there, causing traffic chaos. PTI supporters yesterday fought police in the city of Rawalpindi. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency/Getty Images)

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ανέστειλε σήμερα την τελευταία στιγμή την εκτέλεση ενός άνδρα που έχει καταδικαστεί για φόνο, παρότι η ποινή του είχε αρχικά επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι πάσχει από σχιζοφρένεια.

Η υπόθεσή του θα επαναδικαστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Justice Project Pakistan (JPP), η οποία έχει φροντίσει για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Ίμνταντ Άλι.

Δικηγόροι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν δηλώσει ότι ο Άλι, που καταδικάστηκε για φόνο και διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια στη διάρκεια της φυλάκισής του το 2012, δεν μπορεί να εκτελεστεί διότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ούτε το έγκλημά του ούτε την ποινή του.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εκτελεστεί δι’ απαγχονισμού στις 2 Νοεμβρίου, βάσει μιας προηγούμενης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει ότι η σχιζοφρένεια είναι «μια ιάσιμη ασθένεια» και όχι μια μόνιμη ψυχική διαταραχή. Κατά συνέπεια ο Άλι δεν μπορούσε να επικαλεστεί την κατάστασή του για να αποφύγει την εκτέλεση.

Ο Άλι, 50 ετών, έχει καταδικαστεί για τον φόνο ενός μουσουλμάνου ιεροκήρυκα το 2002, ενώ έχει περάσει τρία χρόνια στην απομόνωση στο νοσοκομείο μιας φυλακής εξαιτίας της σχιζοφρένειας.

Το Πακιστάν επανέφερε την ποινή του θανάτου μετά τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας στο τέλος του 2014, όταν μαχητές των Πακιστανών Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον ενός σχολείου όπου φοιτούσαν παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μαθητές.

Έκτοτε, 418 καταδικασμένοι έχουν εκτελεστεί, γεγονός που φέρνει το Πακιστάν στην τρίτη θέση των χωρών με τις περισσότερες εκτελέσεις, μετά την Κίνα και το Ιράν.

Σύμφωνα με μια έκθεση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Reprieve, το 94% των εκτελεσθέντων είχουν καταδικαστεί για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται από σήμερα στο Πακιστάν, προκειμένου να αξιολογήσουν αν η χώρα σέβεται τις δεσμεύσεις της κυρίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της διμερούς τους συμφωνίας η οποία προβλέπει να απαλλάσσονται από δασμούς τα πακιστανικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη.