ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2016 15:24 EET | Updated 01/11/2016 15:24 EET

Στη Βενεζουέλα ζυγίζουν τα χρήματα σε ζυγαριές

Bloomberg via Getty Images
A manager weighs banknotes on a scale at a bakery in Caracas, Venezuela, on Thursday, Oct. 13, 2016. Once one of the world's strongest currencies, the bolivar has been reduced to a nuisance. Basic purchases require hundreds of bills. The currency is so devalued and each purchase requires so many bills that instead of counting, businesses are weighing them. Photographer: Manaure Quintero/Bloomberg via Getty Images

Σε ένα παντοπωλείο στο Καράκας της Βενεζουέλας, ο Ουμπέρτο Γκονζάλες αφαιρεί από την ζυγαριά του τις φέτες από το τυρί και προσθέτει δεσμίδες με χαρτονομίσματα.

«Ένα κομμάτι τυρί αξίζει σίγουρα πολύ περισσότερο από όσο αυτός με τα χρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκονζάλες.

Το ζύγισμα των χρημάτων είναι πλέον ο μόνος τρόπος υπολογισμού λόγω της καλπάζουσας διάστασης που έχει πάρει στην οικονομία της Βενεζουέλας ο υπερπληθωρισμός, σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Όταν αρχίσει το μέτρημα, είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη για υπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου» αναφέρει στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων ο αναλυτής Χέσους Κασίκ.

«Οι πολίτες δεν ξέρουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία» συμπληρώνει ο αναλυτής, σχολιάζοντας το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία.

Η Μπολιβαριανή κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις πέντε εταιρείες της χώρας που τυπώνουν χαρτονομίσματα να επισπεύσουν τις διαδικασίες τυπώματος μεγαλύτερων χαρτονομισμάτων των 1.000, 5.000, 10.000 ή και των 20.000 μπολιβάρες.

Δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει χριστουγεννιάτικο μπόνους και ο χρόνος μοιάζει να μην είναι αρκετός για να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα, διατυπώνονται και πιο πρακτικές σκέψεις, όπως να προσθέσουν απλά ορισμένα μηδενικά στα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια, αλλάζοντας και το χρώμα, αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.

Σε πρακτικό επίπεδο η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο Χοσέ Μαρκάνο, ένας υπάλληλος γραφείου μεταφέρει με το μηχανάκι του κάθε μέρα σακούλες δεκάδων κιλών με τα χρήματα της επιχείρηση θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. «Το να μεταφέρεις τόσα πολλά χρήματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και η ζωή μου τίθεται εν αμφιβόλω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Νιώθω σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ» σχολιάζει ο Μπρέμερ Ροντρίγκες, ένας φούρναρης που αναγκάζεται να μετράει σακούλες με χρήματα κάθε μέρα στο μαγαζί του και τα κρατάει στο μαγαζί του μέχρι να τα μεταφέρει στην τράπεζα.