ΔΙΕΘΝΕΣ
04/11/2016 10:40 EET | Updated 04/11/2016 10:41 EET

Δίκαιη δίκη για τους συλληφθέντες βουλευτές του HDP ζητά η Γερμανία. «Ανησυχεί» η Μογκερίνι

ASSOCIATED PRESS
Thousands of Kurdish protesters demanding the end of the ban of the Kurdistan Workers' Party, commonly known as PKK, in Berlin, Germany, Saturday, Nov. 16, 2013. With the demonstration the protesters mark the ban of the PKK in Germany 20 years ago. (AP Photo/Markus Schreiber)

Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη στους συλληφθέντες ηγέτες του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να εξασφαλίσει στη συλληφθείσα ηγεσία του HDP και στους άλλους συλληφθέντες ηγέτες του κόμματος αυτού καθώς και σε όλους τους άλλους ανθρώπους που συνελήφθησαν στη χώρα μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μεγάλης κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας κάλεσε το Βερολίνο και τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν να συνεργάζονται με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα των προσφύγων και να σταματήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, μετά τις συλλήψεις εξεχόντων κούρδων πολιτικών στην Τουρκία.

"Ο (Αλί Ερτάν) Τοπράκ απαιτεί να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων, να αυξηθεί κάθετα η πολιτική πίεση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να τερματισθεί η συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, να διακοπεί άμεσα η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ", ανέφερε σε ανακοίνωση η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας.

Νωρίτερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι σχολίασε μέσω twitter: «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις συλλήψεις του Σ. Ντεμιρτάς και άλλων βουλευτών του HDP» ενώ προσέθεσε πως είναι σε επαφή με τις αρχές για τη σύγκλιση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα.

Sponsored Post