ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2016 07:56 EET | Updated 08/11/2016 07:56 EET

Απελευθέρωση της πόλης Μπασίκα πλησίον της Μοσούλης. Νέα ήττα για το ISIS

Anadolu Agency via Getty Images
MOSUL, IRAQ - NOVEMBER 7: Iraqi Kurdish Regional Government's peshmerga forces attack Daesh terrorists as they move towards Bashiqa center during the operation to clear Bashiqa Town from Daesh terrorists, in Mosul, Iraq on November 7, 2016. A much anticipated Mosul offensive to liberate the city from Daesh began midnight of 16th of October 2016. (Photo by Yunus Keles/Anadolu Agency/Getty Images)

Οι Κούρδοι μαχητές που συμμετέχουν στην επίθεση την οποία έχουν εξαπολύσει οι ιρακινές δυνάμεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, κατέλαβαν στα βορειοανατολικά τη γειτονική πόλη Μπασίκα, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η Μπασίκα είναι «υπό τον πλήρη έλεγχο» των πεσμεργκά, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζάμπαρ Γιάουαρ, γενικός γραμματέας του υπουργείου της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν που είναι αρμόδιο για τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι πεσμεργκά ξεκίνησαν τη Δευτέρα την επίθεση στην πόλη αυτή αφού την είχαν περικυκλώσει από τον βορρά, την ανατολή και τον νότο.

«Οι δυνάμεις μας ετοιμάζονται να χτενίσουν την πόλη και να την αποναρκοθετήσουν», διευκρίνισε ο Γιάουαρ. «Το πρωί, υπήρχαν τρομοκράτες κρυμμένοι σε σπίτια. Ήθελαν να το βάλουν στα πόδια (...) 13 από αυτούς σκοτώθηκαν», συνέχισε, προσθέτοντας πως πέντε άλλοι τραυματίστηκαν σε υπόγεια τούνελ.

Στην περιοχή της Μπασίκα βρίσκεται μια στρατιωτική βάση όπου έχουν αναπτυχθεί τουρκικές δυνάμεις, ένα θέμα που έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Βαγδάτη. Η Τουρκία επιμένει ότι πρέπει να έχει έναν ρόλο στην επίθεση κατά της Μοσούλης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις πυροβολικού εναντίον των τζιχαντιστών από τη βάση της Μπασίκα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box