Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Ημέρα εκλογών στις ΗΠΑ

Λαμβάνει τέλος το «θρίλερ» των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς πολίτες να κρίνουν σήμερα, 8 Νοεμβρίου, τον νικητή της επεισοδιακής προεκλογικής αναμέτρησης μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ελαφρύ προβάδισμα 3-4 μονάδων της υποψήφιας των Δημοκρατικών έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το FBI ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ασκηθεί δίωξη στην Χίλαρι Κλίντον.

2) Eurogroup: Τον Δεκέμβριο οι προτάσεις ESM για το χρέος

Την άποψη ότι «είναι πολύ νωρίς» για να υπάρχει «απόλυτη σαφήνεια» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν στο δεύτερο μισό του 2018, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος ανέφερε πως στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα γίνει αναλυτική συζήτηση με το ΔΝΤ για το εν λόγω ζήτημα, με στόχο να είναι σε θέση να αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα παρουσιαστούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και προσέθεσε πως «υπάρχει πρόοδος» στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

3) Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Στο 30% η ΝΔ, έναντι 15% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου

Προβάδισμα της τάξης του 15% έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ, με 30% και 15% αντίστοιχα. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 64% έναντι 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ, «άλλο» απαντά το 6% των ερωτηθέντων και ΔΞ/ΔΑ απαντά 17,5%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% έναντι 20,5% του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, 39% απαντά ότι «κανένας» δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.

4) Με αιχμές κατά Τσίπρα και Ιερώνυμου η αποχώρηση Φίλη από το υπουργείο Παιδείας

Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά άφησε ο Νίκος Φίληςκατά την παράδοση του υπουργείου Παιδείας στον νέο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου. «Όλοι βρισκόμαστε στις θέσεις μετά από εντολή του λαού και του πρωθυπουργού. Προβλήματα δεν επισημάνθηκαν στις συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό ενώ ήταν πολύ θετικές οι αναφορές στο έργο μας και στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ξαφνικά, το άριστα 20 μετατράπηκε σε ένα μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό», σημείωσε.

5) Άρχισαν στην Ελβετία οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου

Άρχισαν το απόγευμα της Δευτέρας, στο Mont Pelerin της Ελβετίας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Το πρωί πραγματοποιήθηκε τελετουργική έναρξη της πενθήμερης διαδικασίας, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ στις συναντήσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα, μετέχουν, εκτός των δύο ηγετών, κι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο La Mirador, στο οποίο έχουν καταλύσει οι δύο αντιπροσωπείες, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Δημοφιλή