ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/11/2016 11:23 EET | Updated 09/11/2016 11:25 EET

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα της επίσκεψης Ομπάμα μετά τη νίκη Τραμπ

U.S. President Barack Obama speaks, at a Hillary Clinton GOTV Rally on Independence Mall on November 7, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania.   (Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images
U.S. President Barack Obama speaks, at a Hillary Clinton GOTV Rally on Independence Mall on November 7, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. (Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)

Υπό νέα δεδομένα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Ειδικά δε μετά τη νίκη Τραμπ αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμερικανική πολιτική συνολικά έναντι της Ελλάδας τόσο για την οικονομία όσο και για τις διεθνείς σχέσεις μας (π.χ. ελληνοτουρκικά, Κυπριακό). Και κατά τούτο η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ αποκτά αυξημένη πολιτική αξία.

Για την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη Ομπάμα εξαρχής ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τέλος Νοεμβρίου και την συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η νίκη του Τραμπ δίνει την ευκαιρία με την επίσκεψη Ομπάμα να ξεκαθαριστεί η συνέχεια της αμερικανικής πολιτικής τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το εξωτερικό (δηλαδή προς την πλευρά Σόιμπλε).

«Η αμερικάνικη πολιτική για το χρέος δεν είναι ζήτημα Ομπάμα, αλλά βαθιάς ανάγκης της αμερικανικής οικονομίας να τελειώσει η κρίση του 2008», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας. «Είναι κοντόφθαλμο να θεωρούμε ότι αλλάζει έτσι η γραμμή για κορυφαία ζητήματα παγκόσμιας οικονομίας», υπογραμμίζει και προσθέτει με νόημα: «υπάρχουν συμφέροντα και οικονομικές επιδιώξεις που λίγο σχετίζονται με το ποιος είναι ο πρόεδρος». Όσον αφορά την λιτότητα και την διεύρυνση νομισματικής βάσης των ΗΠΑ τόσο η πολιτική Τραμπ όσο και η πολιτική Ομπάμα, παρα τις εσωτερικές διαφορές τους, είναι στην ίδια κατεύθυνση, στον αντίποδα της λιτότητας.

Στην Αθήνα επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον δίνει σταθερά μεγάλη σημασία στην γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. «Το κέντρο βάρους συστηματικά μετατοπίζεται τα τελευταία χρόνια από την Τουρκία στην Ελλάδα. Και ο Τραμπ δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Sponsored Post