Ο Τραμπ ίσως καταδικάσει τον πλανήτη Γη σε αργό «θάνατο». Και αυτός ήταν ο λόγος που εξελέγη

Ο Τραμπ ίσως καταδικάσει τον πλανήτη Γη σε αργό «θάνατο». Και αυτός ήταν ο λόγος που εξελέγη
Olaf Kruger

Οι πιθανές συνέπειες μιας προεδρίας Τραμπ στην αμερικανική κοινωνία, οικονομία και -ενδεχομένως- ολόκληρης της ανθρωπότητας έχουν ήδη καταγραφεί σε πλήθος αναλύσεων. Ελάχιστα όμως έχουν γραφεί για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πολιτικές του στον ίδιο μας τον πλανήτη.

«Μια προεδρία Τραμπ ίσως είναι το τέλος για το κλίμα. Ίσως γίνει αδύνατο να κρατήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε μη επικίνδυνα επίπεδα», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ερευνητής σε θέματα κλίματος, στον Guardian.

Ο μεγιστάνας είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι δεν θα εφαρμόσει αυστηρές πολιτικές στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και ότι δεν θα ακολουθήσει το σχέδιο «Clean Power» του Μπάρακ Ομπάμα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αν κρατήσει την υπόσχεσή του, η συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι και έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ θα βρεθεί σε κίνδυνο, όπως και ο πλανήτης Γη.

«Εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν έναν αρνητή της κλιματικής αλλαγής που λατρεύει τον άνθρακα και είναι έτοιμος να βυθίσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο στην φτώχεια, την πείνα και τον θάνατο λόγω κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στον Guardian o Μπέντζαμιν Σρίμπερ.

Πράγματι, ο Τραμπ νίκησε εν μέρει χάρη στην στάση του στο θέμα του άνθρακα. Πριν ο ίδιος «πάρει» την Πενσυλβάνια για ένα βαθμό προβάδισμα, η Χίλαρι Κλίντον είχε μεγάλες πιθανότητες νίκης. Η Καλιφόρνια θα της έδινε 50 εκλέκτορες και η Πενσυλβάνια θα μπορούσε να της δώσει άλλους 20, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των 270 εκλεκτόρων που χρειαζόταν για να «κλειδώσει» την προεδρία.

Η συγκεκριμένη Πολιτεία θεωρείται «swing state», επειδή ακριβώς αντιπροσωπεύει δύο κόσμους. Στο αστικό της κέντρο, την Φιλαδέλφεια, μια ιστορική πόλη με πολλούς φοιτητές και Αφροαμερικανούς, ο Τραμπ ήταν κάτι περισσότερο από ανεπιθύμητος. Οι βόρειες περιοχές της Πολιτείας όμως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή άνθρακα, με την πλειοψηφία των κατοίκων να είναι ανθρακωρύχοι. Εκείνοι ήταν που ψήφισαν τον Τραμπ υπό τον φόβο ότι διαφορετικά θα έχαναν τις δουλειές τους. Μόνο που την ίδια στιγμή κινδυνεύει και ο πλανήτης μας και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.

Δημοφιλή