Αύξηση εισφορών και αναπροσαρμογή των επικουρικών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ

Αύξηση εισφορών και αναπροσαρμογή των επικουρικών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ
Sooc

Την ικανοποίησή του εξέφρασε το Υπουργείο Εργασίας για την συμφωνία με τους δανειστές στο θέμα της κάλυψης των ελλειμμάτων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Σύνταξης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, αυτά θα καλυφθούν με αύξηση εισφορών και μικρή αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων.

«Η κυβέρνηση, για να μην γίνουν οι επιπλέον οριζόντιες περικοπές επικουρικών συντάξεων που είχαν δεσμευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣOΚ, πέτυχε τη συμφωνία των δανειστών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών, την μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των συντάξεων (για το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη) και την αξιοποίηση των αποθεματικών του», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Η κυβέρνηση, για να μην γίνουν οι επιπλέον οριζόντιες περικοπές επικουρικών συντάξεων που είχαν δεσμευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣOΚ, πέτυχε τη συμφωνία των δανειστών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών, την μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των συντάξεων (για το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη) και την αξιοποίηση των αποθεματικών του.

Άλλωστε, σκοπός του Κοινού Κεφαλαίου είναι η δημιουργία αποθεματικών για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των Φορέων.

Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για να καλυφθούν τα ελλείμματα ήταν η πιστή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θεσμοθετήθηκε το 2012. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της ρήτρας το ΕΤΕΑ είχε προχωρήσει τον Ιούλιο του 2014 σε οριζόντια μείωση 5,2% και είχε ήδη δρομολογήσει άλλη μία οριζόντια περικοπή 8% στις αρχές του 2015 και μία επιπλέον περικοπή 7% τον Ιούλιο του 2015.

Η ρευστοποίηση μερίδων κοινού κεφαλαίου εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων για το σύνολο των συνταξιούχων. Οι προσαρμογές που έγιναν με το Ν.4387/2016 αντιστοιχούν για κάθε μήνα σε 25 εκ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα (0,5 για εργαζόμενους και 0,5 για εργοδότες) δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα λογιστικά γιατί τα έσοδα δεν έχουν ακόμα βεβαιωθεί.

Ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου, εξάλλου, έχει γίνει και για τις ανάγκες φορέων κύριας ασφάλισης. Ενδεικτικά το 2014 ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών προχώρησε σε ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου συνολικού ποσού 29.800.000 ευρώ.

Συνεπώς, κάθε αναφορά σε κατάρρευση σήμερα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα επιχειρώντας να προκαλέσει κλίμα φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνταξιούχων».

Δημοφιλή