Ο Τραμπ θέλει να βγάλει τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το κλίμα

Ο Τραμπ θέλει να βγάλει τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το κλίμα
Getty Images

Ο Ντόναλντ Τραμπ, νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, αναζητεί άμεσο τρόπο για την αποχώρηση της χώρας του από τη διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην ομάδα μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, που έχει συγκροτήσει το επιτελείο του. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται παρά τη διεθνή υποστήριξη που υπάρχει στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας για τη μείωση της εκπομπής των ρύπων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη Τρίτη, διάφορες χώρες από την Κίνα μέχρι μικρά νησιωτικά κράτη, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπογράφτηκε το 2015 με τη συμμετοχή 200 χωρών.

Από τη μεριά του, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη «απάτη», ενώ έχει εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας, την οποία υποστήριξε θερμά ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ ψάχνουν να βρουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να παρακάμψουν τη διαδικασία αποχώρησης από το πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, που απαιτεί χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, σύμφωνα με πηγή που ανήκει στην ομάδα του Τραμπ αρμόδια για τα διεθνή θέματα ενέργειας και την πολιτική για το κλίμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή