ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2016 13:18 EET | Updated 20/11/2016 13:21 EET

Ήχησαν ξανά οι καμπάνες στην ιρακινή, ιστορική Εκκλησία Mar Korkeis μετά τον διωγμό των τζιχαντιστών

Azad Lashkari / Reuters
Iraqi Christians take part in a procession to erect a new cross over the Mar Korkeis church, after the original cross was destroyed by Islamic State militants, in the town of Bashiqa, Iraq, November 19, 2016. Picture taken November 19, 2016. REUTERS/Azad Lashkari

Οι καμπάνες ήχησαν και πάλι σε χριστιανική Εκκλησία στο Ιράκ, δύο χρόνια μετά το σφράγισμά της από τους τζιχαντιστές.

Άνδρες και γυναίκες συγκεντρώθηκαν στον Ναό Mar Korkeis στην Μπασίκα, κοντά στην Μοσούλη, για την πρώτη λειτουργία μετά την ανακατάληψη της πόλης. Η Μπασίκα είναι ιστορική πόλη για τον χριστιανισμό και το άνοιγμα της Εκκλησίας γιορτάστηκε από όλους τους κατοίκους, οι οποίοι κατασκεύασαν νέο σταυρό για να τοποθετηθεί στην οροφή της. Ο προηγούμενος είχε καταστραφεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Από το 2014, η Μπασίκα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, οι οποίοι επέβαλαν στους χριστιανούς φόρους και σε πολλές περιπτώσεις τους ανάγκαζαν να αλλαξοπιστήσουν με την απειλή του θανάτου. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν προς τις περιοχές όπου τον έλεγχο έχουν οι Κούρδοι μαχητές.

Η Μπασίκα απελευθερώθηκε τελικά στις 7 Νοεμβρίου από τις δυνάμεις Πεσμεργκά και ο πατέρας Αφράμ, ιερέας στην Εκκλησίας Mar Korkeis, εξέφρασε την επιθυμία να μην δοθεί ο έλεγχος της περιοχής στον Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Φυσικά και θα προτιμούσαμε να είμαστε μέλος της KRG, λόγω της εγγύτητας της περιοχής και επειδή τα τελευταία 13 χρόνια η τοπική (κουρδική) κυβέρνηση μας φροντίζει».