ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2016 10:07 EET

Σκληραίνει εκ νέου τις θέσεις του ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών

ASSOCIATED PRESS
Candidate for presidential elections of Austria's right-wing Freedom Party, FPOE, Norbert Hofer speaks during an interview with The Associated Press in Vienna, Austria, Tuesday, July 5, 2016. Hofer with good chances of becoming Austria’s next president insists he’s been misunderstood when people say he champions his country’s pullout from the union. (AP Photo/Ronald Zak)

Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία 6,5 εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, για τρίτη φορά -ελέω Ακροδεξιάς-μέσα σε οκτώ μήνες, για να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας τους, και ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υπαρχηγός του, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος έχει μεγάλες πιθανότητες να τις κερδίσει, επανέρχεται τώρα, έπειτα από επανειλημμένες αναδιπλώσεις του τις περασμένες εβδομάδες, σε παλαιότερες, σκληρές τοποθετήσεις του που αποτελούν τις πάγιες θέσεις του κόμματός του.

Δεν έχει αλλάξει τίποτε στις σχετικές τοποθετήσεις του, διατείνεται ο Νόρμπερτ Χόφερ σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), επαναλαμβάνοντας, για παράδειγμα, την απειλή του πως θα «απολύσει» την αυστριακή κυβέρνηση αν δεν συμφωνεί μαζί της, ή ότι του είναι ένα «αγκάθι στο μάτι» το κράτος πρόνοιας, το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς του, αποτελεί εμπόδιο στην ενσωμάτωση και ως εκ τούτου ο ίδιος θα μειώσει τις κοινωνικές παροχές για τους μετανάστες.

Παραπέμποντας στην, κατά την άποψή του, μη έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος το 2015 στα αυστριακά σύνορα, ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς κατηγορεί για "βαριά παραβίαση του δικαίου και για βαρύτατο πολιτικό λάθος «την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος , την οποία, όπως τονίζει, ο ίδιος θα την είχε απολύσει εφόσον δεν θα ελάμβανε τα απαραίτητα μέτρα, και αυτό ο ίδιος εκτιμά ως αναγκαίο από πλευράς του προέδρου της χώρας όταν "η κυβέρνηση παραβιάζει τους νόμους και ζημιώνει τη χώρα».

Ταυτόχρονα ο Νόρπερτ Χόφερ προβαίνει στην πρόβλεψη πως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διαλυθεί σύντομα και τον ερχόμενο Μάιο πιθανότατα θα υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.

Στο θέμα της ενσωμάτωσης, ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς «βλέπει» στο «κράτος πρόνοιας» ένα εμπόδιο, καθώς, όπως διατείνεται, όταν κάποιος έρχεται στην Αυστρία και δεν εισέρχεται στο χώρο της εργασίας επειδή από την αρχή προβλέπονται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επιδόματα παιδιών, τότε δημιουργούνται παράλληλες κοινωνίες και για το λόγο αυτό τέτοιες παροχές θα πρέπει να προβλέπονται μόνον έπειτα από μερικά χρόνια εργασίας.

Ο ίδιος εκτιμά πως με την κατάργηση των κοινωνικών παροχών «θα μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που παίρνουν το δρόμο για την Αυστρία», καθώς «υπάρχουν φυσικά άνθρωποι που έρχονται λόγω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Νόρμπερτ Χόφερ χαρακτηρίζει ως «ζημία για την Αυστρία» την κριτική που άσκησε στον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο αντίπαλός του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου τους στις 22 Μαΐου, που τελικά ακύρωσε με μία πρωτοφανή, επικρινόμενη ως «νομικίστικη» , απόφασή του το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αποδεχόμενο προσφυγή που κατέθεσε το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων λόγω προφανώς της ήττας του υποψηφίου του, Νόρμπερτ Χόφερ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box