ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2016 14:24 EET | Updated 21/11/2016 14:24 EET

Ο Μάικ Πενς διαβεβαιώνει ότι θα νομιμοποιήσει ξανά τον εικονικό πνιγμό στις ανακρίσεις

Gary Cameron / Reuters
Vice President-elect Mike Pence meets with House Democratic leader Nancy Pelosi (D-CA) on Capitol Hill in Washington, DC, U.S. November 17, 2016. REUTERS/Gary Cameron

Ο μελλοντικός αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, διαβεβαίωσε τους πολίτες την Κυριακή ότι θα επαναφέρει τον εικονικό πνιγμό (waterboarding) κατά την διάρκεια της θητείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είχε καταργήσει την συγκεκριμένη μορφή βασανισμού (είχε προηγηθεί μια πρώτη απαγόρευση από τον Μπους το 2006), όμως πέρυσι αποδείχτηκε ότι η CIA συνεχίζει να την χρησιμοποιεί ευρέως κατά την διάρκεια ανακρίσεων.

«Θα έχουμε πάλι έναν πρόεδρο που δεν θα μας πει ποτέ τι δεν πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Πενς, υποστηρίζοντας ότι ο εικονικός πνιγμός βοηθά στην καταπολέμηση του ISIS.

Η συγκεκριμένη μορφή βασανισμού χρησιμοποιείται ευρέως σε ανακρίσεις φερόμενων τρομοκρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την απαγόρευσή της. Κατά την διάρκεια του waterboarding, ο κρατούμενος δένεται σε μια επίπεδη επιφάνεια και το πρόσωπό του καλύπτεται από ένα λεπτό πανί. Στην συνέχεια, οι ανακριτές του ρίχνουν έναν κουβά με νερό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να αντιδράσει σαν να έχει βυθιστεί στην θάλασσα.

Τα θύματα των βασανισμών κινδυνεύουν να πάθουν αναρρόφηση και νιώθουν αφόρητο πόνο. Ο κίνδυνος να πεθάνουν είναι αυξημένος, ενώ, ακόμα και εάν επιζήσουν, υπάρχει ο κίνδυνος της εγκεφαλικής βλάβης λόγω της έλλειψης οξυγόνου και φυσικά ο μεγάλος αντίκτυπος στην ψυχολογία τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα θύματα του waterboarding παρουσιάζουν ψυχοσωματικά προβλήματα για μήνες έως και χρόνια μετά την απελευθέρωσή τους.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ανάκρισης είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ οι περισσότεροι κρατούμενοι που περνάνε από αυτά τα βασανιστήρια αποδεικνύεται αργότερα ότι δεν εμπλέκονται με το ISIS.