ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2016 15:31 EET | Updated 21/11/2016 15:31 EET

O Fitch προειδοποιεί Γαλλία - Ιταλία με υποβαθμίσεις σε περίπτωση νίκης των λαϊκιστών

Anadolu Agency via Getty Images
NEW YORK, UNITED STATES - MAY 21: Fitch Ratings, leading international credit rating institution, is seen on the photo in New York, United States on 21 May, 2014. Leading financial institutions of country are present at Wall Street and they are regarded as not only USA's crucial economic points but also heart of the world economy. They dominate the economic situation of country with their decisions and statement of numbers. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)

Τυχόν εκλογικές νίκες λαϊκιστικών κομμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών μελών της ευρωζώνης, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, στέλνοντας ένα μήνυμα που αφορά ιδιαίτερα την Ιταλία και τη Γαλλία.

«Οι χώρες οι οποίες γίνονται πιο κλειστές στο διεθνές εμπόριο κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Φιτς σε μια ανακοίνωσή του για την άνοδο των λαϊκιστικών πολιτικών.

«Για χώρες οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό διεθνούς ολοκλήρωσης, όπως αυτές που συμμετέχουν σε μια νομισματική ένωση, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ υψηλά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κόστη που συνδέονται με μια λαϊκιστική μεταβολή του status quo. Υπό αυτές τις περιστάσεις, θα ήταν πιθανές υποβαθμίσεις του αξιόχρεου», εξήγησε ο οίκος.

Στο κείμενο του Φιτς δεν κατονομάζονται οι χώρες οι οποίες διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο. Ωστόσο, η δημοσιοποίησή του καταγράφεται καθώς η Ιταλία οδεύει προς ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος τον επόμενο μήνα, που εκτιμάται πως μπορεί να πυροδοτήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε περίπτωση ήττας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Στο μεταξύ η Γαλλία οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου εν μέσω της ανόδου του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν.

Η αξιολόγηση του Fitch σήμερα για την Ιταλία τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB+ με αρνητική προοπτική. Η Γαλλία αξιολογείται από τον ίδιο οίκο στη βαθμίδα AA με σταθερή προοπτική.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post