ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/11/2016 12:07 EET | Updated 22/11/2016 12:07 EET

Ο μισθός των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης σε ένα διάγραμμα (όχι, ο Ντράγκι δεν παίρνει τα περισσότερα)

Μπορεί ο Μάριο Ντάγκι να είναι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο δεν είναι και ο πιο υψηλά αμειβόμενος από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης.

Ρεπορτάζ του Bloomberg αποκαλύπτει τους μισθούς των κεντρικών τραπεζιτών (στοιχεία του 2015), μεταξύ αυτών και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σε ένα διάγραμμα. Και όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο πιο ακριβοπληρωμένος είναι ο Βέλγος. Μάλιστα, ο επικεφαλής της κεντρική τράπεζας του Βελγίου, παίρνει έξι φορές περισσότερα από ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας.

Τις απολαβές του Μάριο Ντράγκι, που παίρνει ετησίως 386.000 ευρώ, ξεπερνούν, εκτός από τον Βέλγο, και ο Ιταλός και ο Γερμανός. Ειδικότερα ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου Jan Smets, αμείβεται ετησίως με 480.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg, δεν υπάρχει και πολλή λογική στο πως διαμορφώνονται οι μισθοί αυτοί, δεδομένου ότι η οικονομία του Βελγίου είναι μετά βίας το 1/8 της Γερμανικής, αλλά ο Smets έχει μισθό 10% παραπάνω από τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann. H Κύπρος, που είναι μία από τις μικρότερες οικονομίες της περιοχής, πληρώνει τον κεντρικό της τραπεζίτη περισσότερο από την Ισπανία, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία.

Το Λουξεμβούργο από την άλλη, που είναι ένα από τα πιο πλούσια κράτη της Ευρωζώνης βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος, βρίσκεται σχετικά χαμηλά στη λίστα με τον Gaston Reinesch να λαμβάνει 181.000 ευρώ.

Στο ρεπορτάζ υπάρχουν στοιχεία και για χώρες εκτός Ευρωζώνης. Έτσι, ο επικεφαλής της Bank of England, Mark Carney έχει ετήσιες απολαβές 480.000 λίρες (599.000 δολάρια) συν στέγαση, η Janet Yellen της Fed είχε απολαβές μόλις 199.700 δολάρια πέρυσι. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Swiss National Bank, Thomas Jordan λαμβάνει 876.500 φράγκα (867.000 δολάρια) ετησίως.

Πάντως, οι μισθοί των κεντρικών τραπεζιτών φαντάζουν πενιχροί σε σχέση με τους επικεφαλής των ιδιωτικών τραπεζών. Ο CEO της Deutsche Bank, John Cryan, ο οποίος δε δέχθηκε να λάβει το μπόνους του το 2015, είχε απολαβές 1,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο ομόλογός του στη BNP Parbias, Jean-Laurent Bonnafe έλαβε ένα πακέτο περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.