ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2016 11:14 EET | Updated 24/11/2016 11:14 EET

Επανακαταμέτρηση των ψήφων σε τρεις Πολιτείες αναμένεται να ζητήσει η Τζιλ Στάιν των Πρασίνων

Gabriel Olsen via Getty Images
LOS ANGELES, CA - OCTOBER 21: Jill Stein attends the Young Turks Town-Hall WIth Green Party Presidential Candidate Jill Stein at YouTube Space LA on October 21, 2016 in Los Angeles, California. (Photo by Gabriel Olsen/Getty Images)

Αίτημα για καταμέτρηση των ψήφων σε τρεις Πολιτείες-κλειδιά πρόκειται να καταθέσει στο ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Τζιλ Στάιν. Η ίδια έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από δύο εκατ. δολάρια μέσω δωρεών για να καλύψει τα νομικά έξοδα της συγκεκριμένης ενέργειας.

Η Στάιν θα χρειαστεί επιπλέον τέσσερα με έξι εκατομμύρια για να προχωρήσει το αίτημά της και γι' αυτό τον λόγο ξεκίνησε την δική της εκστρατεία, γυρίζοντας από Πολιτεία σε Πολιτεία για να συγκεντρώσει χρήματα. Η ίδια εξηγεί ότι παρατηρήθηκαν «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων σε τρεις Πολιτείες-κλειδιά: στο Ουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι η ίδια έχασε με ποσοστό 1% την Πενσυλβάνια, η οποία θα μπορούσε να της είχε εξασφαλίσει την νίκη. Επίσης, η Κλίντον κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των λαϊκών ψήφων.

«Αυτές οι ανησυχίες πρέπει να διερευνηθούν προτού επικυρωθούν οι προεδρικές εκλογές του 2016. Μας αξίζουν εκλογές που μπορούμε να εμπιστευθούμε», δήλωσε η Στάιν.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε όλη την χώρα από την εκλογή του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, με τους υποστηριχτές της Κλίντον να την εκλιπαρούν να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ωστόσο, η υποψήφια με τους Δημοκρατικούς έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας και γι' αυτό τον λόγο θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος νόθευσης των αποτελεσμάτων από Ρώσους -και όχι μόνο- χάκερς. Αυτό έχει δημιουργήσει το αίσθημα σε πολλούς πολίτες ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν νοθευμένο, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις.

Τέλος, στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι αίτημα για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος είχε κατατεθεί και το 2000 από τον Αλ Γκορ, ο οποίος αμφισβητούσε το αποτέλεσμα της Φλόριντα που έβγαζε νικητή τον Τζωρτζ Μπους.