ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2016 12:36 EET | Updated 24/11/2016 12:36 EET

Βέμπερ: Ο Ερντογάν να μην σκαλίζει παλιές πληγές και να σεβαστεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Thomas Trutschel via Getty Images
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 15: European Popular Party Parliament chairman Manfred Weber speaks to the media at Bundespressekonferenz on September 15, 2015 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

«Ο σεβασμός των συνόρων είναι θεμελιώδες ζήτημα μεταξύ εταίρων. Το να τίθεται υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την φραστική κλιμάκωση. Κάνουμε έκκληση στον Ερντογάν να μην χρησιμοποιεί πλέον αυτή τη γλώσσα», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Mάφρεντ Βέμπερ, στην Suddeutsche Zeitung.

Ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός τόνισε επίσης ότι ο καθένας έχει συνείδηση του πόσο δύσκολο ήταν να χαραχτούν τα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας. «Όλοι θα όφειλαν να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να μην σκαλίζονται παλιές πληγές».

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει όμως ότι «τον Ερντογάν σε τελευταία ανάλυση δεν τον ενδιαφέρει τόσο η ιστορική ορθότητα, όσο το να επιτεθεί σε εκείνους οι οποίοι "παρουσίασαν ως νίκη" τη Συνθήκη της Λοζάνης, και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τον Ατατούρκ και τους συνοδοιπόρους του, δηλαδή οι εν τω μεταξύ τόσο μισητοί από τους κυβερνώντες στην Τουρκία κεμαλιστές».

Σημειώνεται ότιτο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα ζήτησε την προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκίαυπερψηφίζοντας κοινή πρόταση ψηφίσματος των έξι μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις υποθέσεις της ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος είπε πως η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία αυτή.